Egy szál gitárral

Ül a színpadon egy hosszú hajú lány, gitározik és énekel. Időnként zenésztársakkal, de legtöbbször egyedül. Ül és mesél merészen, mesél magáról, és másról. Őszintén, egyszerűen és sajátos humorral.

A dalszerző-gitáros-énekes Nyeső Mari gyerekkora óta lép színpadra, mégsem tud rutinból játszani, intenzíven izzó előadása nem a gyakorlaton múlik. Nincs is két egyforma koncertje. Akkor és ott azok a dalok a legfontosabbak, miközben nem lehetetlen, hogy a néző-hallgatóban felötlik, ez a lány talán egyetlen mondatát sem gondolja komolyan. Mindennapjaink merész és fanyar iróniával jelennek meg, finom szellemességgel tartott tükre épp csak egy kicsit torzít. Nyeső Mari magával ragad minden arra járót, és érdemes arra járni.

Dolgozott a Magyar Rádióban, ahol nem tűnt gúzsba kötött háttérben maradónak – szerkesztőségi szobája ajtaján whitefül felirattal, mert akkor épp fehér ruhás korszakát élte –, érzékenyen a műsorokban elhangzó zenékre és érzékenyen a többiekkel való érintkezésben. Szerzett zenét hangjátékhoz és gyerekdarabokhoz, valószínűleg nem véletlen sorozatos szerzői kötődése Milne Micimackójához sem.

Hangja különösen egyéni, és bizonyos, hogy aki egyszer hallotta Nyeső Marit énekelni, nem téveszti össze mással. Néha szól rádióból, és nem lehet nem felfigyelni rá. Nemigen tűnik fel képernyőkön, de ez nem baj. (Mit is keresett vajon 1986-ban a siófoki Interpop fesztiválon, amikor Zoltán Erika „született szerelemre”, és ahol annyira zavarba ejtette a közönséget és a zsűrit Tejbegríz című dalával, hogy gyorsan megszavaztak neki egy különdíjat?) Nem érdemes lamentálni vele kapcsolatban sztárságról és celebségről, sosem lesz az, és valószínűtlen, hogy erre vágyna. Mert nem illik sehová, csak a nyesőmariságba.

Infó

Nyeső Mari koncertje a Gödör klubban szeptember 12­ én este 9­kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.