Van, ami nem bontható

Még év elején írtunk arról, milyen széles körű (sőt talán feleslegesen sok szervezet bevonásával történő) társadalmi egyeztetés folyt az esedékessé vált műemlékké nyilvánítások ügyében. Mivel 2009 márciusa óta nem történt műemlékké nyilvánítás, a felterjesztések pedig egyre szaporodtak, a várományosi listán idén év elejére már 180 építmény szerepelt. A hosszú egyeztetés után, kedden Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára ünnepélyesen bejelentette: 173 objektum kapott egyedi műemléki címet és négy terület műemléki jelentőségű területté vált, az erről szóló rendelet pénteki megjelenésétől számítva. Ugyanakkor 13 objektum műemléki védettsége részlegesen vagy teljesen megszűnt.

A jelöltek túlnyomó többsége megkapta a védettséget, némelyik többszöri felterjesztés után. Több éve várt a címre, s most műemlék lett a Kelenföldi pályaudvar épülete (annak ellenére, hogy a MÁV nem lelkesedett a megtartásáért), ugyanez a helyzet Budapest legrégebbi, még álló pályaudvarával, a józsefvárosival is. Mostani védettségével remélhetőleg megmenekült a pusztulástól a MÁV északi és istvántelki járműjavítójának több régi ipari épülete. És hogy még a vasútnál maradjunk: védett lett a Cuha-patak völgyében viaduktokon és alagutakon át haladó bakonyi magasvasút is, amelyet korábban meg akartak szüntetni. Ugyanúgy a székesfehérvári pályaudvar épületei, köztük a lábakon álló, különleges irányítótorony és a szentendrei HÉV-remíz, amely a korai vasbeton-építészet Zielinszky Szilárd tervezte remeke (a margitszigeti víztorony mellett). Apropó, Margitsziget: tájképi kertként most lett védett. Hasonlóképp Kaposváron Rippl-Rónai egykori villájának kertje.

Mostantól nemcsak a világörökség része, de – szintén viták után –egyedi műemlék is lett a pesti és a budai rakpart. A védett történeti rakpart határa a budai oldalon északon a Komjádi Béla utca vonala, délen a Petőfi híd budai hídfője. A pesti oldal északi határát a Dráva utca vonala jelöli ki, délen az Összekötő vasúti híd. A ily módon védett rakpartok több mint 12 kilométer hosszan húzódnak a folyam két partján. A sajtóanyagban az olvasható: a kínai nagy fal után ez a világ második legnagyobb műemléke. Védelmét viszont talán azért is halogatták évek óta, mert így a műemléki státusz nem hátráltatta például a budai főgyűjtőcsatorna tavaly év elején befejeződött munkálatait és a Margit híd felújítását sem. Műemlékké jelölésének több ellenzője volt még a műemlékesek között is, például azért, mert így biztosan nem lehet már tovább szélesíteni a rakpartokat – melyek történetéről szabadtéri kiállítás is látható a helyszínen, a Petőfi téri Duna-korzón, Kolundzsija Gábor rendezésében.

Ha átnézünk Budára, jó néhány új műemléket látunk: egyebek mellett műemléki védettséget kapott a Bem-szobor mögötti régi Radetzky-laktanya (vagy ahogy jobban ismerik: a volt MDF-székház), amelynek helyére tavalyelőtt majdnem irodaházat építettek. Műemlék a Fő utca 66. szám alatti MTESZ-székház, valamint a Margit körúton a ferencesek temploma melletti, üresen álló iskolaépület, amely már nem a rendé, s tulajdonosa korábban bontani akarta. A néhány éve a szintén fölszámolásra kijelölt János kórház műemléki védelemmel menekült meg (bár mostanában nem is akarja senki bántani). Felkerült a listára a Farkasréti téri modern betontemplom (a hetvenenes évek jellegzetes építménye) és a Baba utcai Járitzvilla Bauhaus-épülete (Fischer József egyik főműve).

A pesti oldalon most lett műemlék a város egyik jellegzetes épülete, az Anker-ház, Újpesten az „Állami” áruház (mint korábban írtuk, ezt ellenezte az előző kerületvezetés), az V. kerületi Vadász utcában a Kozma Lajos tervezte Bauhaus Üvegház, a Veres Pálné Gimnázium részben lebontásra ítélt épülete, a zsidó negyed házai közül a Kazinczy utca 14., az Andrássy úti épületek közül a 26. számú és a 32–44. házsor, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum villája, a józsefvárosi Tavaszmező utcában pedig a korábbi Roma Kulturális Központ XIX. századi épülete.

Az országra tekintve további érdekességek: a korábban lebontással fenyegetett debreceni Vértessy-kastély, az eladósorba került ladi Hoyos- kastély, az utolsónak érintetlenül megmaradt nagyigmándi népi ház, Makovecz Imre szekszárdi Sió csárdája a 60-as évekből, a felszámolt Szerencsi Cukorgyár néhány épülete, a dunaújvárosi kikötő és a miskolci szocreál pártház, a szolnoki, Bierbauer Virgil tervezte (s a közelmúltban szépen felújított) zsinagóga.

Nem lett műemlék az átalakítás előtt álló Népstadion. Tizenhárom objektumot pedig töröltek a listáról, ezek többsége tönkrement népi lakóház. De közéjük tartozott a balsorsú budai Balázs vendéglő is, amelyet eredeti formájához képest már régebben átalakítottak, majd le is égett, így a műemlékesek „elengedték”.

A Népstadiont végül nem nyilvánították műemlékké, így nincs akadálya az átalakításnak
A Népstadiont végül nem nyilvánították műemlékké, így nincs akadálya az átalakításnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.