Csacsi öreg medvém

Mikor már nem lehet több bőrt lehúzni egy sztoriról – értsd: újabb fordulatokkal gazdagítani, eladni DVD-n, kifestőkönyvben és plüssállatként –, még mindig van egy kasszasikerrel kecsegtető stratégiai lépés: visszatérni az eredeti verzióhoz.

Erre jött rá a Disney cég: 2010 végén bejelentette, hogy idén nyárra A. A. Milne klasszikusa, a Micimackó moziverziójával jön ki. Ráadásul nem száll be vele a „3D versenyőrületébe”, marad a hagyományos technikánál. A kalandok is a klasszikusok: például Róbert Gida versenykiírása a Százholdas Pagonyban, hogy új farkat találjanak az összes testrésze birtokában is elég depressziós Fülesnek. És az ember húsz év után sem bírja megunni, ahogy az erdő pupák lakói végigpróbálgatják a kakukkos órát, a szélkakast, az esernyőt és a Kanga által horgolt liffentyűt is, mire rájönnek, hogy egyik sem lehet megfelelő farokhelyettesítő.

Faroknak csakis Bagoly csengőhúzattyúja való: Füles korábbi masnis farka. De a mozimesében kiderül az is, hogyan nézne ki a mennyország, ha valami véletlen folytán Micimackó kapná a megbízást, hogy rendezze be (hát eléggé mézesen). Mindezt a le nem cserélhető szinkronhangokon: Mikó Istvánén, Szacsvay Lászlóén, Balázs Péterén.

A Micimackó CD-re 18 szám került, közülük nyolc magyar nyelvű: többek között Zséda, Janza Kata és Pál Tamás énekli őket. A mézzé vált világ, A rögves dal, a Pocak dal vagy Az igazán fontos probléma mellé odafért a lemez angol nyelvű kiadásán is szerepelő So long című szám, Zooey Deschanel és M. Ward előadásában, valamint instrumentális darabok, mint a Tigrisizálás vagy Az erdő mélyén.

A jó kis film–CD-árukapcsolást illesse kritika is: nem vagyok egyedül ragaszkodásommal bizonyos szófordulatokhoz, például ami Róbert Gida és Micimackó bensőséges, de sosem szentimentális viszonyát illeti. Hogy tudniillik Micimackó a kisfiúnak sosem válik az új fordítás szerinti „butus vén macijává”, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ő Róbert Gida csacsi öreg medvéje. És az is marad.

Forgalmazó: Fórum Hungary
Forgalmazó: Fórum Hungary
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.