Két emelet boldogság

A XX. század egyik legizgalmasabb honi építészeti kezdeményezésének, az eredeti küldetésébe végül belebukó, a korszakra mégis nagy hatást gyakorló óbudai kísérleti lakótelepnek állít emléket őszre tervezett kiállításán a BTM Kiscelli Múzeuma grafikákkal, építészeti tervekkel, filmekkel, hanganyagokkal és egy 1:1-es méretarányú enteriőrrel.

A Bécsi út, valamint a mai Váradi, Érc, Selyem, Gyenes és Reménység utcák közti területen a jövő útját gondolta kijelölni a háború utáni lakáshiányra válaszokat kereső rezsim. Az Építésügyi Minisztérium – ilyen is volt –, legfőképpen bizonyos Egressy Imre főmérnök közreműködésével 1958-ban nyílt pályázatot írt ki a korábbi sztenderdnél kisebb, de magasabb komfortfokozatú lakások tervezésére, azzal az eltökélt szándékkal, hogy a felhívás nyomán megépülő házakkal fogja berendezni az ország reménybeli lakótelepeit. Az aspiránsok 180 pályamunkát küldtek, a tervek közül a zsűri húszat talált megvalósításra méltónak; a mondott zónában 1964-ig húszféle épületfajtából harmincat húztak fel. A lakásokat még az átadás előtt megtekinthették a projektum iránt érdeklődők – úgy járhatták végig a tereket, akárha egy kiállításon lennének –, mi több, az épületegyüttesről még propagandafilm is készült – adott rövid történelmi betekintést a kiállítás kurátora, Branczik Márta.

Az ország lakótelepeit nézve persze látható, hogy a kísérlet kudarcba fulladt. Mint nem sokkal később világossá vált, a hely-, idő- és pénzigényes háztípusok nem voltak gazdaságosan reprodukálhatók, ráadásul az egyedien kicsi lakásokra kalibrált berendezés, bútorzat – amely ugyancsak pályázat útján született meg –nehezen volt hozzáférhető, és pláne igen drága volt. Az 1960-as évek közepére aztán eldőlt: a győztes a szovjet mintájú házgyári panel lesz.

A kísérleti lakótelep – amelyet a kurátor szívesebben hív mintatelepnek, tekintve, hogy igen kevés hasonlóságot mutat a klasszikus magyar lakótelepekkel – mégis örök érték. Ennek a bő kéttucatnyi épületnek a zömét az akkori átlagnál igényesebben, invenciózusan, remek egyéni megoldásokat alkalmazva rajzolták meg és húzták fel. Branczik Márta hozzátette: az új óbudai típusházak jókora változásokat hoztak az építőanyag-felhasználás, az építési technológiák, a lakberendezés és a bútorgyártás terén, sőt komoly hatást gyakoroltak az akkori építészetre is, szerte az országban. Hogy ne repüljünk nagyot, számos társaházat komponáltak hasonló modorban például a budai hegyvidéken is.

A tárlat részint a múzeum építészeti gyűjteményének anyagából áll össze, ugyanis ott őrzik a legfőbb attrakciónak szánt, grafikai szépségű homlokzatterveket. A közönség nagyobbik részét nyilván meglepi majd, hogy a mintatelepi házak már első ránézésre is mennyire színesek, mozgalmasak, játékosak voltak – jegyezte meg Branczik. A látogatókat mindemellett rengeteg archív és mai fotó, sőt a terv szerint több játékfilm várja majd – ami az utóbbiakat illeti, a Két emelet boldogság (1960) és a Szemüvegesek (1969) című, lakótelepi témájú mozit mindenképpen szeretnék felvenni a repertoárba. Összegyűjtöttek egy sor kordokumentumot is, például eredeti lakáskiutalási papírokat, lakásbérleti szerződéseket, amatőr fényképeket. Több „őslakó” egyébként meg is szólal a tárlaton: magnóra vették emlékeiket. A KiscelliMúzeum templomterébe szánt kiállításon mindezen túl kialakítanak és berendeznek egy jellegzetes, korabeli lakást, az odaillő bútorokkal és dísztárgyakkal.

Utolsó pillanat

A kiállítás izgalmas virtuális kirándulás lesz a fél évszázad előtti Óbudára, máshonnan nézve viszont egyfajta értékmentés. Branczik Márta szerint az utolsó pillantban vagyunk, amikor a házak – legalábbis egy részük – még hasonlítanak egykori önmagukra, bár a legtöbbet belepte a piszok, homlokzataik színezése alig látszik, vagy egészen más, mint volt, mert időközben átfestették; az egyik, eredetileg bordó épületet például konkrétan rózsaszínre. Egyes házaknál a külső hőszigetelés miatt veszett el az eredeti látvány –amelyet ugyancsak megpróbál megőrizni az októberben nyíló tárlat.

Kudarcba fulladt kísérlet
Kudarcba fulladt kísérlet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.