Kajüt a város fölött

Két évvel ezelőtt többször is beszámoltunk a világhírű brit szobrász, Antony Gormley kezdeményezéséről, melynek keretében vállalkozó kedvű önkéntesek száz teljes napon át, hatvanperces váltásokban foglalhatták el a főváros egyik legprominensebb helyét, a Trafalgar téren üresen hagyott úgynevezett „negyedik talapzatot”.

Bármit csinálhattak ott a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, feltéve, hogy az nem volt törvénybe ütköző. Az óriási sikeren felbuzdulva hasonló ötlet merült fel 2012-re, amikor London gyors egymásutánban megünnepli II. Erzsébet trónra lépésének hatvanadik évfordulóját, a gyémánt jubileumot, illetve megrendezi a nyári olimpiát.

A lakók majd naplót vezetnek
A lakók majd naplót vezetnek

A projekt két vezető brit kulturális intézmény, a Living Architecture és az Artangel közös gyermeke. Fizikai valóságában aDavid Kohn Architects építészeti iroda és Fiona Banner képzőművész tervezte meg, földrajzilag pedig a főváros egyik leglátványosabb, legikonikusabb pontján, a Southbank kulturális központ részét képező Queen Elizabeth Hall tetőzetén foglal helyet. A panoráma egyedülálló, onnan a szem a Big Benig ugyanúgy ellát, mint a Szent Pál-székesegyházig vagy a Gherkin („Uborka”) irodaházig. A Kulturális Olimpia részét képező program keretében az érdeklődők egy, a koncertterem fölött felállított kisméretű, hajó alakú „szállodai szobában”, valójában egy installáció ban tölthetik az éjszakát. A szervezők szeptember 8-tól fogadnak el jelentkezéseket a 2012 januárja és júniusa közötti időszakra, majd január tól az év második felére.

Az úgynevezett A Room for London szobából, különösen a felső fedélzetről éjjel-nappal nyomon követhető lesz a Southbankhez tartozó három koncertterembe, a National Theatre három színpadának egyikébe, illetve a Hayward Galériába igyekvő vagy egyszerűen csak a folyóparton sétafikáló londoniak szüntelen áradata. A „bérlők” ezenközben élő kiállítási tárgyakká válnak, minden, amit csinálnak, happeningnek számít. Hogy így legyen, ahhoz mind össze az kell, hogy a dupla ággyal, külön nappali résszel és konyhával ellátott lakosztály teljesmagasságát elfoglaló háromszögletű ablakokon ne húzzák össze a függönyt, illetve felvonják a hajóárbócon a zászlót. A „szervezőknek” persze tudomásul kell venniük, hogy a szállóvendégeknek, akik éjszakánként 120 fontot (több mint 37 ezer forint) pengetnek le a „mulatságért”, joguk van bensőséges pillanatokra is. Fiona Banner létre fog hozni egy különleges naplót, amelybe a lakók bejegyzik gondolataikat, asszociációikat, a városképről alkotott nézeteiket, illetve olyan földhözragadt témákat, mint az időjárás változásait és a vízállást.

Az ötszáz jelentkező közül kiválasztott nyertes pályázat érdekessége, hogy az apartmanban egy minikönyvtár is helyet kapott. A vendégek fantáziáját megmozgatni hivatott, valamilyen formában Londonnal foglalkozó kötetek szerzői közé tartozik William Thackeray és Joseph Conrad is. A helyfoglalással kapcsolatos információk a www.living-architecture.co.ukállnak majd rendelkezésre.

Modellkísérlet

Hasonló, habár lényegesen visszafogottabb akciót szerveztek 2009-ben Linzben, amikor az Európa Kulturális Fővárosa év alkalmából Ausztria legnagyobb templomában, a hatalmas neogót katedrális tetején remetelakot rendeztek be. A Turmeremit projektben az egy ágyat, asztalt és mosdót tartalmazó kunyhót a világtól elvonulni vágyók egy hétre foglalhatták el, hogy a telefonoktól, tévéktől és számítógépektől távol, mindössze egy kézről kézre adott napló társaságában emlékezzenek és gondolkodjanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.