Néma nők a pincében

Európában a műveltebb közönség igényt tartott a kultúrára a filmszínházakban is.

„A nizzai kávéházban és azután Génuában, ahol még egyszer láttam őket, az emberek úgy tódultak hozzá, mintha búcsú vagy vásár volna. Ha az emberek megunták, úgyis oda fog kerülni. A vásárra. A cirkusz- és trapézművészek közé” – írta Jókai Mór a némafilmről.

Bár Jókainak általában igaza volt, ha ízlésről, szabadságról, félelemről, örömről vagy nőkről írt, ezúttal tévedett, a film meghatározó művészi ággá vált.

A Lumiére fivérek 1895-ös filmbemutatója után az új műfaj hamar népszerű lett, főként Amerikában, ahol az akkor éppen tomboló bevándorlási hullám miatt a szegény, nyomorban és nélkülözésben tengődő olaszok, lengyelek, írek leginkább röhögni jártak a moziba, nem pedig intellektuális élményeket gyűjtögetni. Európában azonban a műveltebb közönség igényt tartott a kultúrára a filmszínházakban is, a mozikban a kor nagy színházi színészei is játszottak.

Erről az időszakról, a némafilm magyarországi virágzásáról nyílt szeptember végéig ingyenesen megtekinthető kiállítás a Műcsarnok pincéjében. Az első nagyobb teremben a kor apró műgonddal kidolgozott, szecessziós stílusú plakátjai láthatók, hideg megvetéssel dohányzó Csortos Gyulával, a távoli semmi egy pontját csábosan fixírozó Fedák Sárival, az álom és valóság határán billegő Gólyakalifát alakító Beregi Oszkárral.

A második teremben a XX. század első felének talán leghíresebb hazai fotósai, a Dunky testvérek stand- és werkképeiből válogattak a szervezők. A fotók kulturális lapoknak készültek a filmek reklámjaihoz, a ma már kissé merevnek tűnő pózokat elnézve, azon gondolkodik az ember, mit szólna most Blaha Lujza a mozikban a nézők feje körül 3D-ben repkedő kék dinoszauruszukhoz.

Szeptember 1-jén a pincében két filmet is megnézhetnek az érdeklődők este 6-tól, az első Az utolsó hajnal című töredék 1917-ből, a következő pedig egy igazi klasszikus, Az aranyember. Írta: Jókai Mór.

INFÓ

FILMES ÁTJÁRÓ A MÚLTBA

a magyar némafilm kora a Műcsarnok Menü Pont Galériájában szeptember 25-ig.

Top 5

1. FILM - ZAJHÁBORÍTÓK

Őrült svédek zenélnek.

2. FILM - ŐRÜLT, DILIS SZERELEM

Hollywoodi gimigiccs.

3. FILM - CONAN, A BARBÁR

Izmos férfiak harcolnak.

4. FILM - BIUTIFUL

Mexikói dráma Javier Bardemmel.

5. FILM - TALÁN EGY MÁSIK ÉLETBEN

Lágertörténet Ausztriából.

A kormányzó (1915)
A kormányzó (1915)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.