Boldog vég reális helyszínen

Sorozás, kiképzés, feszített sivatagi menetelés, kábultság érzete a maláriától vagy egy könnyed, de szálkás pofontól. Ezekkel kell szembenéznie annak, aki a francia idegenlégiót választja. Legalábbis sorozatunk következő, Menni és meghalni című regényében, melyben Rejtő Jenő nemcsak kalandregény-, de krimiírói képességeit brillíroztatja.

Rejtő Jenő egzotikus világban játszódó szórakoztató regényeket írt. De olvassunk csak bele, hogyan ábrázolja a helyszínt a Menni vagy meghalni elején: „A városmintegy holtan feküdt a napsütésben, a levegő szinte reszketett a forróságtól, s távol, bizonytalan körvonalakban a Thessala-hegység kontúrjai domborultak ki a látóhatárból.

Sidi bel Abbes ezekben a kora délutáni órákban lehangolóan kihalt. A Place Sadi Carnot pompás virágai tikkadtan bóbiskolnak, üres pad jain csak a légáramlással szállongó porfátyol pihen meg, és az emelvényen, a tér közepén, ahol a légionista zenészekből álló Clique szokott hangversenyezni, hatalmas ponyva borítja be a zenészek ülőhelyeit. Az európai negyed üzletei alkonyatig zárva lesznek, a kaszárnyákban megkezdődik a forró évszak végéig tartó délutáni »sziesz tája« a legénységnek. A járda szegélyén burnuszos arab bóbiskol ülve. Három amerikai turista lihegve fekszik tüllmennyezetes ágyában, az egyiknek zúg a füle a kinintől, a másik elhaló hangon hívja a boyt, s tudakozódik, hogy mikor indul Orán felé a vonat. Az olasz rádió- és hanglemez-kereskedő mezítelenül terpeszkedik lezárt boltja mélyén, forró teát iszik, és egészen lehalkítja a dzsesszmuzsikát adó párizsi állomást. A rendőr, mintha rejtőző bűnöst gyanítana a muzulmán templomban, besétál óvatosan a vedlett, piros téglákból álló árkád alá, és miután ismét gyanakodva körülnézett, valóban kihágásnak lesz tanúja, ugyanis konstatálnia kell, hogy a kapu alatt egy szolgálatban levő rendőr kigombolja a zubbonyát,megtörli a homlokát, és pálinkát iszik.”

Csak nem egy világot amaga valóságában ábrázolni akaró, realista író könyvét vettük elő?

A Menni vagy meghalni története: egy 18 éves német fiatalember menekülése ez apja haragja elől Afrika oroszlánbarlangjába, Marrakeshbe, ami kis híján az életébe is kerül. De hát ki gondolna ilyesmire a világ legkatonább katonái között? Bár bizonyára kikérné magának mindegyikük, ők bizony nem katonák, ők légionisták. Többek, mint egy átlagos hadkötelezett. Halott kocsmai áldozatok közeli, bosszúálló hozzátartozói, lusta kereskedelmi utazók, akik kártyával ütik el az idejüket, vagy éppen állatszelídítőből hirtelen kereskedővé avanzsált alakok. Nem a világirodalom legkidolgozottabb személyiségei, de épp ez bennük az, amimagával ragadja az olvasót. Pont amegfelelőmennyiségű információval rendelkezhet mindenki ahhoz, hogy zavartalanul és izgalmasan fusson a történet. Rejtő talán legklasszikusabb karakterei ők, melyekből bőven találunk a regényben.

A könyv lényege a ponyvaregény mint műfaj újragondolása. Átmenet a kalandregény és a paródia között krimiszálakkal fűszerezve. Különös gonddal kigondolt történet hat légionistával, akik végeznek a franciák legnagyobb ellenségével, Mubarak bejjel, majd vagyonát megszerezve eltűnnek a légió kötelékéből. A több szálon futó események lendületesen viszik előre a cselekményt, amely rejtőien kusza, de a bonyodalmak átláthatók, a helyzetkomikum mindent világossá tesz.

És vanmég csavar. Évekkel később Londonban Connor főfelügyelő és Mackenzie kapitány egy gyilkossági ügyben nyomoz. A bizonyítékok az egykori légionáriusokhoz vezetnek, akikről kiderül, lehet, mégsem azok, akiknek mondták magukat. Vagy mégis?

Furcsa a rejtői realizmus. Könyveiben a bűnözők, tolvajok, gazemberek pozitív hősök: gyakran készek önfeláldozásra, és betyárbecsületük egy olyan aranykorra emlékeztet, amelyben a tisztesség vagy az adott szó még jelentett valamit. S végül a jó győzedelmeskedik a rossz felett, a sok buktató, veszélyes helyzet ellenére egy percre sem kétséges hogy a történet happy enddel zárul.

FOLYTATÓDIK ASOROZAT

Október közepén jelent meg Rejtő-sorozatunk első kötete, A tizennégy karátos autó. A 290 forintos könyvet 32 ezren vásárolták meg az újságáru soknál. Azóta minden második héten érkezik a következő, és eddig mindegyikért 11–16 ezer olvasó adott 850 forintot. Azaz máig több mint 250 ezer példány talált gazdára.

Az eddig megjelent kötetek: A tizennégy karátos autó; Vanek úr Párizsban; Az elátkozott part; A három testőr Afrikában; A Néma Revolverek Városa; A Nevada szelleme; Pokol a hegyek között; Bradley Tamás visszaüt; A láthatatlan légió; Az előretolt helyőrség; Csontbrigád; Texas Bill, a fenegyerek; Az ellopott futár; Tigrisvér; A szőke ciklon; Az elveszett cirkáló; Piszkos Fred, a kapitány; Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára; A meg került cirkáló, Vesztegzár a Grand Hotelben, A fehér folt; A pokol zsoldosai; Egy bolond száz bajt csinál; Menni vagy meghalni.

A siker nyomán a kiadó kibővíti a sorozatot. A várható regények: A boszorkánymester, Nincs kegyelem, Ezen egy éjszaka, Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.