Megint kiesett egy szponzor

Újabb szép kultúrtradíció szakad meg az idén: nem lesz többé Aviva-kiállítás és díjátadás a Műcsarnokban – értesült lapunk. Az ok ezúttal is a pénzszűke.

A Magyarországon egyedülálló –leginkább a brit Turner-díjhoz hasonló – Aviva-díjat 2009 tavaszán alapította az Aviva Életbiztosító és a Műcsarnok, a Summa Artium közreműködésével. A tekintélyes, ötmillió forintos elismerést kifejezetten fiatal – 40 év alatti – művészeknek szánták (és adták), még konkrétabban olyan honi alkotóknak, akik már legalább három éve taposták a pályát és minimum egy figyelemre méltó önálló kiállítást tudhattak a hátuk mögött. Az elmúlt két évben hat-hat művész, illetve művészcsoport mutatkozhatott be a Műcsarnokban az intézmény mindenkori igazgatója által felkért, évente változó összetételű, hattagú kuratórium jelölése nyomán. Közülük 2009-ben a Gálik András és Havas Bálint alapította Kis Varsó, tavaly pedig a Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy alkotta Societé Realiste nevű alakulatot tüntette ki a fiatal generációs alkotókat jól ismerő, többnyire művészettörténészekből, műgyűjtőkből álló grémium.

A névadó szponzor nehézzé vált anyagi helyzetére hivatkozva szállt ki a kortárs képzőművészet mecénálásából – tudtuk meg a Műcsarnokot igazgató Gulyás Gábortól. Az Aviva –amely a két alkalommal 12-12 millió forinttal támogatta a projektumot (tehát nemcsak a díj összegével, hanem a kiállítás megszervezéséhez szükséges összeggel is) késő tavasszal jelezte, hogy rendkívül rossz pénzügyi évet zárt, így nem tud többé főszponzori szerepet vállalni, és legfeljebb az előző évi összeg felét ajánlhatja fel. Nyáron aztán kiderült, hogy még a fél pénzt sem tudja előteremteni. Mivel pedig a kiállítás és a díj egy bizonyos cégnévhez kötődött, a sorozat ilyenformán sajnos nem folytatható – avatott be a részletekbe az igazgató.

A Műcsarnok azonban a történtek dacára sem mondott le arról, hogy helyet és támogatást nyújtson a fiatal kortárs alkotóknak. Gulyás Gábor elárulta, hogy folyamatosan keresik a szponzorutódokat, sőt már több tárgyaláson is túl vannak. Lesz, ahogy lesz, egy biztos, ha a vállalkozást folytatni tudják, egészen bizonyosan elkerülik a csapdát, amelybe most beleestek: nem cégről fogják elnevezni a kultúrprojektet – tette hozzá Gulyás.

Jelöltek

Az első Aviva-kiállításon – a fent már említett győztes mellett Benczúr Emese, Csákány István, Kaszás Tamás, Kokesch Ádám és Uglár Csaba versengett a fődíjért, tavaly (ugyancsak a nyertesen kívül) Németh Hajnal, Esterházy Marcell, a Technica Schweiz –azaz László Gergely és Rákosi Péter –, valamint Batykó Róbert és Katarina Sevic állított ki a Műcsarnokban a biztosítónak köszönhetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.