Gondolkodó nő gondolkodó borral

Ha férfi lenne, pontosan le tudnánk írni személyiségét és külsejét, akár látatlanul is. Egy prosperáló borház ügyvezetője, háromdiplomás, jómódú, a világ eseményei és filozófiai kérdései iránt fogékony, kemény üzletember. A sportautó és a szivar hiányzik, helyette van tűsarkú cipő és ezotéria. Egy nő, akivel nem érdemes ujjat húzni; esetleg csak dugót egy borosüvegből. Ő Katona Klára.

„Többet tanultam tőled a világról ez alatt az este alatt, mint az egyetemen” – fogalmazott egyik kedves barátja, amikor hazaindult egy sajtokkal és borkortyokkal teli este után. A pohár vörös mellé ugyanis az élet nagy kérdéseinek – ha nem is teljes, de – részmegoldásait kapta. Mint mindenki, aki egy asztal mellé kerül vele. Katona Klára meglehetősen sokat tud a világról, és igyekszik is megtartani sajátos szemléletét mindarról, ami körülveszi. Ismerősei és üzlettársai kemény, céltudatos nőként írják le, aki pengeéles tárgyalási stílusát finom, intelligens humorral balanszírozza; az olykor kicsusszanó féltrágár szavak is tudatosak, segítik a közvetlenséget.

„Mindig is jogász akartam lenni. Aki ismer, az tudja, hogy érdekeket képviselni nagyon tudok. Ha én odaállok valaki mellé, akkor ott kő kövön nem marad, mindent megteszek érte” – mondja, kezével finoman, de határozottan gesztikulálva. A jogászi pálya azonban egész embert kíván, Klára pedig – ahogyan barátai mondják – „túlzottan sokféle” ahhoz, hogy egyetlen dolognak éljen. Tökéletességre való törekvése ráadásul nem engedi, hogy ne a legjobbak közé sorolják, ezért a jogi diploma megszerzése után ügyvédi pályára már nem lépett. „Tulajdonképpen meg akartam váltani a világot, de rájöttem, hogy nem éri meg. Ráadásul egyedül nem is menne” – kanyarít még oda egy megjegyzést.

A jogászi mellé államigazgatási és közgazdászi diplomákat is szerzett, a családi borház irányítása előtt banki pályán találta meg a számítását, na és persze másokét is: tanácsadóként sok pénzt szerzett a befektetni vágyó ügyfeleknek, illetve – miért is ne – saját magának is. Szerénytelenségnek hathat, de őszintén mondja: amikor gyakorló pénzügyesként a közgazdasági kurzust végezte, elszomorodott az egyetemen hallottakon. „Sajnos azt kell mondjam, tényleg igaz a mondás, hogy aki nem ért hozzá, az tanítja. Rémesen bosszantott, hogy a tanárok nem arról beszéltek, ami a való életben történik. Nem azt tanultam, amivel egyébként a banki munkám során nap mint nap találkoztam” – mondja, kezét tördelgetve. Klára azóta tagja a Business Network Internationalnek, a világ legnagyobb üzleti ajánlásokra épülő szervezetének. A BNI tagjai csak 2008-ban több mint kétmilliárd dollár értékben közvetítettek egymás felé üzleti ajánlásokat. A csoportok tagjai tulajdonképpen egymás „értékesítési csapataként” működnek, üzletkötői díjak nélkül; egy csoporthoz pedig egy adott szakterületnek csak egyetlen képviselője csatlakozhat, hogy az érdekek ütközése elkerülhető legyen. Katona Klára benne van ebben a körben.

Az üzleti életben szerzett tapasztalatok – és nem mellesleg kapcsolatok – később kiváló alapokat jelentettek a családi borház elindításához. Egyik bátyja a  Balatonboglári Borgazdaság (BB) főborászaként dolgozott korábban; többek között a család saját boglári földjeit is bevonva a közösbe. „Ferenc kiváló szakember, nem mellesleg galambász. Nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú ember foglalkozik a szőlővel, a borral. Egy dúvad már szavakban sem a megfelelő módon szól a szőlőhöz, és ez, ha hiszik, ha nem, megérezhető a borban. Egy galambász mégiscsak más. A saját borház elindításának ötlete akkor született meg, amikor Ferenc épp sokadik ígérete ellenére sem ért haza egy családi vacsorára. Már negyedik alkalommal melegítettük meg miatta az ételeket, amikor telefonon megint csak azt tudta mondani: még nem tud elindulni. Ekkor mondtam neki, hogy csináljunk saját borvállalkozást, és akkor a maga ura tud lenni. Tetszett neki az ötlet. Én pedig a magam hevességével és maximalizmusával, no és persze a megtakarított pénzemmel, két héten belül megcsináltam a Katona Borházat. Azóta övé a szakma, enyém az üzlet. Így megy ez” – magyarázza a Parlament Kossuth téri épületétől egy „hosszúlépésre” lévő irodájában. A családi vállalkozás persze úgy lesz teljes, hogy a másik fivér, Tibor is részt vesz a cég irányításában: hozzá tartozik a budafoki pincemunkák koordinálása, „a férfias rész”. Klára tulajdonképpen a finomhangolás felelőse ebben a „katonás” hármasban.

A borhoz ő is ért, szereti is. De csak mértékkel. „Egyszer voltam berúgva, egy szilveszteréjszakán. Számos borkóstolót, előadást tartottam, de ilyenkor is figyelek a mértékre. Egyébként nem is az én műfajom ez a fajta italozás. Szeretem mindig tudni, hogy mi történik körülöttem, talán ez az oka. A bor pedig az én meglátásom szerint eleve nem arra hivatott, hogy lerészegedjen tőle az ember. Azért, mert alkohol van benne, még lehet szépeket mondani róla. A bor nem egy bunkó ital, amelynek vödör a mértékegysége. Egy finom valami, amitől jót beszélget, gondolkodik, majd alszik az ember. Ha egy boros este után valaki fájós fejjel ébred, annak a rossz minőség az oka. Annak meg semmi értelme. Az emberi szervezet egy atomreaktorhoz hasonlít, amiben a bor, a jó bor, megfelelő mértékkel pozitív közvetítőszerepet tud betölteni. Az alkohol szállítja a véráramban a borban lévő huszonkétféle vitamint, majd amikor elvégezte a dolgát, távozik. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a mesterember kifest egy szobát. A hígító kell ahhoz, hogy a festéket fel tudjuk kenni a falra, majd amikor az kiszárad, a hígító is elpárolog. Egy jó bor sok mindenre képes. Tapasztalatból is tudom, hogy magában hordozza az információkat. Ha például egy ’89-es bort kortyolgat az ember egy társaságban, előbb-utóbb akaratlanul is a ’89-es emlékeiről fog mesélni. Mert a borban lévő információt felszívja a szervezete” – magyarázza, egyre hevesebben. Témánál is vagyunk. Klára ugyanis több mint tizennyolc éve foglalkozik a spiritualitással, ezotériával, természetgyógyászattal. „Mindenkinek kell egy hepp. Neki ez jutott” – mondta egy barátja mosolyogva.

Kétségtelen, hogy a kemény üzletasszony egyik vesszőparipája az egészséges életmód. „Ha nem vagyok egészséges, bármilyen gazdag lehetek, nem érek vele semmit. Hosszú évekkel tovább tud élni az, aki nem egyszerű hisztériának vagy mágiának fogja fel mindezt” – teszi hozzá a nem túl bonyolult érveket. Az elhivatottság szenvedélye és az üzleti érzék pedig hamar közös utat talált magának: a családi borászat nemrég piacra vitte az úgynevezett wellness-válogatását, az azóta szakmai díjakat is besöprő Pi-borokat. Az elképzelés igen egyszerű volt: a kijelölt szőlőültetvényeket energetizált vízzel, azaz Pi-vízzel locsolják, a növények pedig a vitamindózist erősebb immunrendszerrel, erősebb vesszővel, nagyobb levelekkel, feszesebb, lédúsabb szemekkel hálálják meg. „Ez a gondolkodó bor. Ellazít. Működik. A napokban kezdtem el azon gondolkodni, hogyan lehetne kifejleszteni egyfajta borterápiát az egészségesebb életmódhoz és teljesebb pszichés állapothoz. Két megszentelt dolog van. A víz és a bor. Nincs más. Ha összekapcsoljuk a kettőt, illetve tulajdonképpen a szőlőt és a vizet, abból csak valami jó sülhet ki, nem igaz?” – mondja, és a hangsúlyból már tudható, az „elkezdtem gondolkodni” tulajdonképpen már inkább azt jelenti: „kész terveim vannak”. A borászatvezetőből persze hamar előugrik a közgazdász is, amikor felvázolja: ha a magyar lakosság, az állami intézmények és vállalkozások vízfelhasználásuk során a Pi-vizet használnák kizárólag (fűtésre, hűtésre, fogyasztásra), akkor rövid időn belül visszafizethető lenne szinte a teljes államadósság. Különösen úgy, hogy a Pi-technológiát az unió is örömmel támogatja.

„Borházat működtetni hosszú távú befektetés. Lassan érik meg, mint egy jó bor. Valóban elő szokott fordulni, hogy amikor tárgyalni jönnek hozzám, akkor a küszöbön túl meglepődnek azon: egy nő a borház ügyvezetője. Azután elkezdünk beszélgetni, kiderül, hogy értek hozzá, pontos és határozott elképzeléseim vannak. Tizenöt perc után már senkit nem érdekel, hogy hányassal kezdődik a személyi számom. Apropó, szám. Az elsők között lett mobiltelefonom és kaptam hívószámot az első mobilszolgáltatótól. Ma is ezt használom, nem változtattam meg. Régi ismerőseim csodálkoznak is olykor, amikor felveszem, mondván: »nem hittük volna, hogy még él ez a szám«. De hisz miért ne élne? Nincs okom elbújni, új életet kezdeni, vagy letagadni bármit is” – forgatja a szavakat, egyszerre ráérősen és sietősen.

Mert menni kell, ellenőrizni a budafoki bortrezort. És ki csinálná, ha nem ő.

Névjegy

KATONA KLÁRA

Született 1970-ben Budapesten

Három diplomát szerzett: egy államigazgatásit, egy jogit és egy közgazdaságit. A Katona Borház ügyvezető igazgatója, banki szakember és pénzügyi tanácsadó. Horoszkópját tekintve Kos, méghozzá Oroszlán aszcendenssel, ami „dupla tűz”, ezért minden tiszteletet megérdemel, „aki kibírja mellette”. Két gyermeke van, a fia kilencéves, a lánya elmúlt tizenöt. Balatonbogláron és Tokajon vannak szőlőültetvényeik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.