A kellő idő már így is későn van

Napok óta az egész város beszélte, de csak hétfő délután erősítette meg a miniszterelnök szóvivője, hogy Ókovács Szilvesztert nevezik ki a Magyar Állami Operaház élére. A Duna Televízió vezérigazgatója, akinek eredeti végzettsége operaénekes, korábban kommunikációs vezető volt az Operaházban, és a Hír TV újságírójaként is dolgozott. Jelenleg a Zeneakadémia gazdasági tanácsának is elnöke. Ókovács legfeljebb kétéves kormánybiztosi kinevezést kap, ezért nincs szükség most a vezetői poszt pályáztatására.

„A Nemzeti Erőforrás Minisztériumon (Nefmi) belüli személyi döntések továbbra is a miniszter hatáskörébe tartoznak” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Állami Operaház vezetőjének kinevezése kapcsán a pénteki Orbán–Réthelyi-találkozó után Szijjártó Péter, a miniszterelnök személyes szóvivője. A dalszínház főigazgatójának kérdése azonban nem a minisztériumon belüli személyi döntés – tudtuk meg ugyanakkor a Nefmiből, ahonnan a Miniszterelnökséghez irányítottak. Így nem lehet más következtetésre jutni, mint hogy a kormánybiztos kinevezése Orbán Viktor kezében van, nem pedig Réthelyi Miklós miniszteréében. Ezt megerősíti, hogy a közleményben az áll: „A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, Ókovács Szilveszter feladata ellátásáért a miniszterelnöknek felelős.”

Nyár eleje óta nem volt „valódi” vezetője az Operaháznak, igaz, az előző évben is miniszteri biztos irányította a dalszínházat. Júniusban a korábbi biztost, Horváth Ádámot nevezte ki – pályázat nyomán – Réthelyi Miklós miniszter, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még aznap semmisnek tekintette a döntést. A következő kormányülésre ígérték az intézmény vezetőjének megnevezését, de több mint két hónap telt el döntés és a halogatás indoklása nélkül.

Június óta persze többször felröppent a hír: a soron következő kormányülésen végre megoldást találnak. A miniszteri biztos után kinevezett megbízott főigazgató, Mozsár István nemrég lemondott, helyére Kovács János, a dalszínház első karmestere került. Kovács azonban ezt csak úgy vállalta el, hogy kinevezése rövid távú, és szinte semmiféle jogkörrel nem jár. A dirigens azt az ígéretet kapta a kulturális kormányzattól: augusztus 17-én végre dönt a kormány. A szerdai kormányülés napirendi pontjai között azonban nem szerepelt a dalszínház ügye, az ország gazdasági helyzete felülírta a kulturális kérdéseket. Kovács azonban már akkor elmondta: ha rövid időn belül nem lesz vezetője a háznak, családi okok miatt kénytelen lesz ő is lemondani.

Mindezeken túl: pár hete veszélybe került a Magyar Állami Operaház következő szezonja. A kassza kiürült, tavasz óta tetemes adósságot görget maga előtt az intézmény, és az is nagy kérdőjel maradt csupán, miből finanszírozhatók az őszi bemutatók, a Bánk bán és a Simon Boccanegra. Ez utóbbinak külföldi a rendezője-díszlettervezője, Ivan Stefanutti, valamint néhány szereplője, Alexandru Agache, Giacomo Prestia és Alik Abdukayumov. A dalszínháznak arra sem volt pénze, hogy repülőjegyüket és a szállásköltségüket finanszírozza. A szerencsének és egy szponzornak köszönhető, hogy kaptak 20 millió forintot, és ezzel befejezhetik mindkét opera előkészületeit.

Az eddigi megbízott főigazgató, Kovács János lapunknak elmondta: bár jártukban-keltükben ők is hallották, hogy Ókovács Szilveszter kerül az Opera élére, erről nem kaptak hivatalos értesítést. Az egész társulat óhaja ugyanakkor, hogy a jelenlegi fő-zeneigazgató, Győriványi Ráth György és csapata nélkül folytatódjon a munka. A permanens bizonytalanság félelemmel tölti el a tagságot, és várják, jöjjön valamilyen információ, mit akar kezdeni az Operaházzal a politika. A minisztériumból hónapokon át rendre érkező válasz, hogy kellő időben értesítik őket, senkit sem nyugtatott meg. Kovács szerint ez a kellő idő már most későn van.

A kormánybiztos első tervei

Ókovács Szilveszter az MTI-nek hétfőn elmondta: a Duna Televízióban körülbelül egy hónapon belül „elvarrja a szálakat”, és az ügyeket tisztességgel lezárva elhagyja a vezérigazgatói posztot. Mint mondta, „erősen gondolkodik az Erkel Színházban”, a miniszterelnöktől is arra kapott bátorítást, hogy ott egy komolyabb „ráncfelvarrást” csináljon. Egy félmilliárdos összegből szerinte látható változásokat lehetne elérni.

Az őszi évadtervhez egyelőre nem nyúl hozzá, a továbbiakról szeptember 5-ig tájékozódik. Szeretné, hogy Kovács János mint első karmester részt vállaljon a műsortervek kidolgozásában. Ugyanakkor azt látja, hogy egy komoly fiatal karmesternemzedék van, amelyikre támaszkodhatna, ezek között szívesen együtt dolgozna Héja Domonkossal, de másokkal is. Győriványi Ráth Györgyöt Ókovács remek karmesternek tartja, olyannak, aki járja a világot, és az a véleménye, hogy vezényeljen az Operaházban is, de nem érdemes idebéklyózni fő-zeneigazgatóként. A társulatról azt vallotta: „Szeretném szeretni az énekeseket, ha hagyják magukat szeretni.”

A jelenleg üres balettigazgatói posztra is van jelöltje, egy világjáró és aktív magyar férfi táncos személyében.

Ókovács ezen a posztján a miniszterelnöknek felel
Ókovács ezen a posztján a miniszterelnöknek felel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.