Mi vár a József Attila Színházra?

Senki sem tudja, miféle József Attila Színház működik majd Angyalföldön. Nemcsák Károly, az új igazgató ugyanis nem beszél erről. Annyi nyilvános: megtart néhányat a régi előadások közül, míg az idei bemutatók a soproni Petőfi Színház kész produkciói lesznek.

A soproni teátrumot felesége, Darvasi Ilona vezeti, ami persze nem jelent semmit, de kérdés, mi értelme van így az angyalföldi színháznak? Már az is publikus, hogy csoportos létszámleépítés keretében 59 közalkalmazotti szerződést felbont, 36 dolgozóét és 23 színészét. Maradnak állományban a háttérszemélyzet alkalmazottai, míg aművészeket előadásokra szerződteti. De hogy mennyiben adott jobb ajánlatot a főváros vezetésének, mint a javaslattevő grémium által 5:2 arányban favorizált Horgas Péter, az még mindig kérdés.

Nemcsák Károly csoportos létszámleépítéssel kezdi igazgatói munkáját.
Budapest, 2011. augusztus 2. Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész, a József Attila Színház augusztus 1-jével kinevezett igazgatója a színház bejáratánál. MTI Fotó: Mohai Balázs

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes ugyanis licitet hirdetett Nemcsák és Horgas között, ki oldja meg a színház tetemes pénzügyi hiányát. A pályázat kiírása idején annyit lehetett tudni róla: 120 millió forint. Aztán időközben felkúszott az összeg 170-re, és a döntés előtt Horgassal azt közölték: 240 millió forintra számítson, mert a megbízott, majd leváltott igazgató, Koltay Gábor szerződtette a társulatot – a főváros engedélye nélkül.

Koltay a leváltása után cáfolta, hogy a szerződtetést bárki megtiltotta volna neki. Sőt előkerült az a hangfelvétel is, amelyen a színház társulati ülésén Csomós Miklós deklarálja: teljes jogkörrel rendelkezik a megbízott vezető, akár szerződtethet is.

Kinek a felelőssége, hogy évadkezdésre szerződés nélkül maradnak a művészek, ugyanakkor tengernyi végkielégítést kell nekik közpénzből kifizetni? Ezt sosem fogjuk felfejteni, hiszen az efféle döntéseknek nincs felelősük, maximum egy bűnbak akad, és a felelősségre vonás is rendszerint elmarad. (Csak induljunk ki abból, még mindig feltáratlan, ki felel a József Attila Színház korábbi 270 milliós hiányáért, amelyet Méhes László igazgató kezdett el törleszteni.)

A városvezetés most Koltayra mutogat, és tőle származó 100 milliós hiányt kiált. Koltay viszont a minap a Népszavában megjelent Nemcsák-interjúra reagálva azt írta: nemhogy egy fillér hiányt nem produkált, de 220 millió forint szponzori támogatást szerzett. Az viszont felbecsülhetetlen kár, hogy az 55 éves József Attila Színház társulatát elbocsátják, és mivel a meghirdetett évadtervet semmisnek tekintik, vissza kell fizetni a bérletek árát. Az új program bérleteit pedig az évad elején kezdik majd árusítani. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta Nemcsák Károly: várják a színházat pénzzel és kétkezi munkával támogatni vágyókat. Már akadt egy jelentkező, aki ingyen helyrehozza a légkondicionáló berendezést.

Segítségre számíthat – meglepő módon – a fővárostól is, amely 390 millió forintot szán az intézmény ügyeinek rendezésére, ebben a végkielégítések fedezete is benne van. Ezt nyilatkozta ugyanis a minap Csomós főpolgármester-helyettes. Ebből az összegből le kell vonni a 120 milliós adósságot, amelyet öt év alatt kell visszafizetni. (Tehát az adósság mégis csak 120 millió forint.) Csomós szerint ezzel az összeggel véglegesen kell megoldani a színház helyzetét.

Megkérdeztük Horgas Pétert: szó volt-e bármekkora kisegítő fővárosi támogatásról az előzetes tárgyalások alatt. Mint mondta, csak azt vetették fel, hogy megelőlegezi a hiányzó öszszeget a városháza, és azt öt év alatt vissza kell fizetni. De azt várták el a jelöltektől, hogy erre a 170 millió forintra bankgaranciát hozzanak. Mivel senki nem vállalta ezt a nonszensz konstrukciót – azaz, hogy egy magánember bankgaranciát kérjen egy állami intézményre –, így Horgas nem feltételezi, hogy Nemcsák hasonlóval tudott volna előállni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.