Virtuóz villanások

Hundertwasser a festményeket a szellemi és a pénzügyi elit játékterének tartotta.

Világhírű művészek grafikai sorozataival a nyitás óta rendszeresen jelentkezik a Szegedi Regionális Összművészeti Központ, a REÖK. Picasso, Rembrandt, Blake sorozatai után most egy bambergi magángaléria gyűjteményének Hundertwasserválogatása látható a Tisza-parti városban.

Hundertwasserről inkább, mint építészről vélekednek, a nagyközönség is így ismeri – mondja Nátyi Róbert a kiállítás kurátora. – Festőművésznek tanult, az építészetre, mint művészete kiteljesedésére talált rá, mondhatjuk, autodidaktaként. A képzőművészetre, mint a társadalmi hatásgyakorlás eszközére tekintett, az építészet a számára ennek a hatásnak amaximalizálását jelentette. Az életmű középponti része, így is a festményeit és a sokszorosított grafikáit jelenti. Ezekből látható most egy metszet Szegeden.

– Hundertwasser a harmincaséveiben, a múlt század közepén kezdett grafikákat sokszorosítani. A közel ötvenévnyi termésminden jelentős korszakából hoztunk képeket – teszi hozzá Nátyi. Hatalmas sorozatokat készített, éppen a nézőkre gyakorolt hatás kedvéért. Míg a festményeket a szellemi és pénzügyi elit játékterének tartotta, addig a grafikák – relatív olcsóságuk miatt – a széles tömegekhez is eljuthattak. Japán fametszőkkel és nyomtatóművészekkel éppen úgy együtt dolgozott, ahogy kampányok plakátjait és grafikai anyagait is elkészítette. A technikák zsenije volt.

Színes fémeket, bélyegtechnikákat, pecséteket, ikonokat, jeleket hagyott a papíron, és egy lenyűgözően színes, rajzos, plakátszerű látvány az eredmény.

INFÓ

HUNDERTWASSER KIÁLLÍTÁS a REÖK-ben (Szeged, Tisza Lajos krt. 56.) szeptember 25-ig. www.reok.hu

TOP 5

1. ÉLETMENTŐ VÍZUMOK

Diplomaták az élet szolgálatában 1944–45 között. Holokauszt Emlékközpont.

2. FILMES ÁTJÁRÓ A MÚLTBA

A magyar néma lm kora: dokumentumok a Műcsarnokban.

3. ÁRVÁK HERCEGE

Emlékkiállítás a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára a Kecskeméti Képtárban.

4. MAGYAR FÜRDŐÉLET

Válogatás Völgyi Miklós és Skonda Mária kortárs gyűjteményből a debreceni MODEM-ben.

5. MOBIL KOR TÖRTÉNET

A mobiltelefonálás története a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

FOTÓ: REÖK ARCHÍVUM
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.