Manipulált találatok

Az internetes keresőprogramok használata arra a feltételezésre épül, hogy a találatok sorrendjét azok relevanciája (összhang a keresőkifejezésekkel, illetve az adott oldalra mutató hivatkozások száma) dönti el. Egy amerikai kutatás szerint azonban a valóságban mindez nem ennyire egyértelmű: a találatokat „harmadik felek” rendszeresen manipulálják – természetesen üzleti érdekből.

A Microsoft és a New York-i egyetem kutatói mintegy 350 olyan szervert találtak, amelyek egyértelműen keresésmanipulációval foglalkoznak. Az érintett szervereket internetszolgáltatók üzemeltetik, feltehetően reklámügynökségekkel és más kereskedelmi vállalatokkal együttműködve. A kooperáció lényege, hogy a keresőket (a találatok sorrendjét megváltoztatva) olyan oldalakra irányítják, ahol a felhasználó konkrét kereskedelmi ajánlatokat talál. Természetesen ezek is releváns találatok, de „maguktól” nem lennének benne az első tízben.

Hasonló eredményű praktikák nyomára már korábban is rábukkantak, ám az elsőként felfedezett megoldások kattintásalapon működtek (azaz egy kibérelt vagy trójai programmal zombivá tett számítógépről rendszeresen bejelentkezve növelték egy-egy cím relevanciáját). Ezúttal azonban direktebb kereséseltérítésről van szó, amelynek akár büntetőjogi következménye is lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.