Kávézó Párduc

A szövetségi kapitány tíz perccel a lefújás előtt rendszeresen bevonul az öltözőbe, hiszen úgyis győzünk.

A rendszerváltás környékén született generáció számára az a fogalom, hogy magyar futballsiker, kissé idegenül hangzik. Persze volt néhány jobb pillanat azóta is, az ifjabbik Albert emelése az Üllőin a Real Madrid ellen,Hrutka hatalmas csavarása a magyar–angolon, vagy a világbajnok olaszok elleni győzelem, nem is beszélve az utolsó magyar királyról, Koplárovics Béláról, akinek a Manchester United ellen lőtt góljánál körülbelül hárommillió tévénéző hajította el ordítva a söröskorsót.

Ezek azonban mind pillanatnyi sikerek voltak, amelyek a hazai foci bánatos szürkeségét némi reménnyel színezték. Annak a néhány ezer fiatalnak, aki még kijár a bajnoki és a válogatott meccsekre, teljesen elképzelhetetlen az a kor, amelyben Grosics Gyula kaliberű játékosok szerepeltek rendszeresen hatvan-hetvenezer néző előtt, tönkreverve a fél világot.

A dorogi születésű kapus idén nyolcvanöt éves, Kálomista Gábor Keresztlécen című filmjében életéről mesél, az archív felvételek mellett Szepesi György, valamint Grosics két lánya és unokája is megszólal a bő hetven perc során. A történetekből egy szürreális, abszurd világ bontakozik ki, ahol a válogatott egyik legjobb játékosát hónapokon át minden hétfőn órákig faggatja az ÁVH, ahol a szövetségi kapitány tíz perccel a lefújás előtt rendszeresen bevonul az öltözőbe, hiszen úgyis győzünk; ahol a párt utasítására Tatabányára lezavart játékost napi tizenöt kávéra hívják meg, mert a korban érthetetlen módon nem fröccsözik.

A film legnagyobb erénye, hogy jól egyensúlyoz az események között, így a néző nem egyszerű sportdokut néz, hanem egy igazi huszadik századi magyar sorsot. Az érzelmesebb részeknél azonban néha zavaró az alájuk kevert romantikus gitárpötyögés, de a történetek értékéből ez sem von le semmit.

Pláne úgy, hogy vannak történetek. Meg nézők. Meg foci.

Infó

KERESZTLÉCEN magyar dokumentumfilm. DVD Hungaricum Kft.

Top 5

1. Film - A majmok bolygója: Lázadás

Állatok vezetik a világot.

2. Film - Rossz tanár

Cameron Diaz számtant tanít.

3. Film - Frászkarika

Vidám horrorfilm Amerikából.

4. Film - Blue Valentine

Vitatkozó házaspárok.

5. DVD - Zöld lámpás: Smaragd lovagok

Kis zöld emberek az univerzumból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.