Fügét az időnek

Mikor is utaznánk Firenzébe, ha nem az Úr 1490. esztendejében? Ekkor a Firenzei Köztársaság központjának 75 ezer lakosa van, s ezzel Európa egyik legnagyobb településének számít, megelőzve Rómát és Londont!

Toscana legnagyobb részét magába foglaló köztársaságban ugyanakkor teljes pompájában virágzik a reneszánsz. Az egész földrész a firenzei csodákról beszél: a firenzei dóm fenséges kupolájáról, Da Vinci képeiről (kár, hogy ő maga ekkor már Milánóban él), és Donatello szobrairól. És Toscana lenagyobb hatalommal bíró emberéréről, aki végül az egész korszakra rányomja bélyegét: Lorenzo de Mediciről.

De talán a legjobb csak kóborolni! Bepillantani a boltok és piacok életébe, meglesni egy esküvőt, kifürkészni a kurtizánok pajzán titkait. Vagy beóvakodni egy firenzei polgár otthonába, melynek legfőbb státusszimbóluma az ágy, amely alatt eperfaág rejtezik, hogy a bolhák inkább erre másszanak a párnák és matracok helyett. És még mennyi látnivaló! A Medici-palota, a harangtorony és a Ponte Vecchio. Ráadásul a belváros röpke húszpercnyi sétával bejárható.

Már a sorozat korábbi részeinél megírtuk, hogy milyen zseniális ötlet történelmi bedekkert, időutazásra is kiváló útikönyvet írni a Shakespeare-korabeli Londonról, az antik Athénről és Rómáról.

A negyedik, Firenzét bemutató kötet is szépen kivitelezett: rövid fejezetek, könnyed stílussal vegyített érdekességek, színes és fekete-fehér reprodukciók a vajszínű, kemény, az utazás viszontagságainak is ellenálló papíron. A Scolar kiadó kiváló sorozatával talán a legkönnyebb fügét mutatni az időnek: egyszerre utazni térben és a századok között egy olyan műfajjal, amely praktikus és kézhez álló a mai kor emberének. És belátni, hogy a történelem igazából semmihez sem fogható kiruccanás. Csak épp strandpapucs és hátizsák nélkül.

INFÓ

CHARLES FITZROY:RENESZÁNSZ FIRENZE NAPI ÖT FORINTBÓL Scolar, 144 oldal

TOP 5

1. MOHOLY NAGY LÁSZLÓ: ÚJ VI SZONYLATOK

Ludwig Múzeum Baráti Köre A magyar fotó legendájának képei.

2. LACKFI JÁNOS: A RÉSZEG ELEFÁNT

Móra Mesék felnőtteknek.

3. JORGE BUCAY: ÉLETMESÉK

Európa Lélekboncolás Argentínából.

4. GERALD DURRELL: FÉRJHEZ AD

JUK A MAMÁT Ciceró Könyvstúdió Könnyű mesék nyári estékre.

5. FORD MADOX FORD: A JÓ KATONA

Európa Bakaregény az 1910-es évekből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.