Cápa Budafokon

Csütörtökön háromkor lakmároznak a cápák a budafoki Tropicariumban.

Patkánysiklóval, törpekajmánnal, citromcápával és fehérpamacsos selyemmajommal is farkasszemet nézhetünk a bu­dapesti Nagytétényi úton. Persze csak ha szerencsénk van, és a Campona Bevásárlóközpontban működő Tropicarium lakói is így akarják.

Csütörtökön háromkor lakmároznak a cápák a budafoki Tropicariumban. Ez a rendhagyó állatkert legnagyobb attrakciója, de más napokon, más órákban is akad ott látnivaló bőven. (Nagy gyíkokat például kedden délutánonként, kajmánt meg varánuszt szerdánként etetnek.) Ám, ha épp senki nem eszik semmit, ebben az akvárium­ és terráriumvilágban sétálni akkor sem mindennapi élmény. A természetfilmes csatornákon meg a méregdrága albumokon kívül hol mutathatnánk egyébként a gyereknek pár centiről homoki tigriscápát. Pláne ahogy az 1,4 millió literes medencéjében úszkál! Vagy hol máshol érezhetné meg bárki, milyen az, amikor a trópusi esőerdőben elered az eső, villámlik és mennydörög? A ház gazdái ugyanis egy őserdőszegletet is imitáltak, amelynek vizeiben több száz díszponty kerülgeti az aligátorokat.

A rájamedencét a laposan hullámzókmegosztják rokonaikkal, a gitárhalakkal, és itt fejlődnek a cápamedencébe szánt nagy testű oldalágiak is: a denevérhalak, a fűrészes sügérek, és a Napóleon­ halak fiatal egyedei is. A terráriumokban kockás pitonok és vörösfarkú boák tekeregnek, egy másik kövön aranyos nyílméregbéka zöldellik, a 15–20 centiméteres selyemmajmocskákat pedig megtalálni sem könnyű a sűrű zöldségben, nemhogy követni, amint megindulnak a levélrengetegben.

A budapesti akvárium azonban nemcsak arra vállalkozott, hogy egzotikus tájak élővilágát hozza „plázatávolságba”, hanem a magyar faunából is mutat egy jókora szeletet, álló- és folyóvízi állatvilágot: süllőt, kecsegét, sebespisztrángot, dévérkeszeget. Egyébként pedig a Tropicariumban évente megünneplik a Víz Napját, elindult az örökbefogadási program, születésnapi zsúrokat is tarthatunk itt, állatian érdekes hírekért pedig a www.tropicarium.hu weboldalra kattinthatunk!

Top 5

1. VACKA DALOK

Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda augusztus 21-én fél 11-kor a XIII. kerületi Tücsöktanyán.

2. ÓPERENCIÁN INNEN

a Corvin sétány ingyenes programja augusztus 20-án a Vízipók Csodapók című mesejáték.

3. A KÁPRÁZAT ÉS A CSODA

című előadás augusztus 20-án, délután 3-kor kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban.

4. DALOLKA

Kárász Eszter ukulelés játszóháza augusztus 18-án a VIII. kerületi Kacifánt Baba-Mama Klubban.

5. A BUDAKESZI VADASPARK

kabalamackójának keres nevet. Részletek a http://www.vadasparkbudakeszi.hu/ honlapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.