Underground, komoly, könnyű

A sokmilliós reklámköltésekkel operáló nagyobb zenei fesztiválok verte médiahab mintha elfedné a valamivel, esetenként sokkal kisebb költségvetésű programsorozatokat.

Pedig ha hinni lehet az előzetes kínálatnak (és miért ne lehetne), ezek közül jó néhány is igényt tarthatna a csoportosan szórakozni vágyó úgynevezett tömegek érdeklődésére. Az alábbi három programdömping között találunk elsősorban az underground kultúrával foglalkozó fesztivált csakúgy, mint komolyzenei-művészetit vagy „egyszerű” zenei és ifjúságit.

Itt van mindjárt a tegnap indult Bánkitó Fesztivál. A számos emberi jogi workshop és előadás, az idegen kultúrákba való kóstolási lehetőség, filmvetítés mellett masszív underground zenecsomaggal kedveskednek a szervezők a Bánkra látogatóknak. Szalóki Ági és Borlai Gergő zenekara, a Kishúg ugyan már csütörtökön megnyitotta a fesztivált a Moszkva tér színpadon, és a Malacka és a Tahó koncertjéről, a súlyos triphoppal és címkézhetetlen műfaji eleggyel hódító Realistic Crew programjáról, a Másfél, a Korai Öröm bulijáról is lekéstünk már, de azért a ma este is kínál ezt-azt.

Például az Athe Sam!-fődíjas Cerhaja Shave koncertjét, a soul-beattel hódító és alkalmilag Abate Berihunnal kiegészülő The Qualitons show-ját, de az új generációs hiphop hazai kiválósága, Cadik is elővezeti Travel Agency című EP-jének anyagát, ebben segítségére lesz Mango és Dizko Stu, a látványt meg a Kiégő Izzók varázsolja a zöldbe. Hogy aztán a hajnal Kalbatától és az S*10 kiskiadó kiváló producereitől, mr Masterstől és Fantom Aztól legyen hangos.

A Zempléni Fesztivál sem tartozik a megafesztiválok közé, ugyanakkor évről évre, immár huszadik alkalommal hozza a megszokottan jó programot. Az idén augusztus 12. és 20. között rendezik meg más zempléni települések mellett Sárospatakon, Tokajban, Sátoraljaújhelyen és Szerencsen. Itt sem csak a koncertek, előadások erejében rejlik a fesztivál népszerűsége, hanem a gyönyörű szabadtéri, műemléki helyszínekben. A nyitókoncerten Miklósa Erikát a Dohnányi Zenekar kíséri majd, Rost Andrea pedig Pannon Dalok című műsorával lép fel a tokaji zsinagógában. Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a szervezők, illetve a művészek több koncertttel is tisztelegnek majd a zeneszerző életműve előtt. Tokajban Fülei Balázs, Junior Príma díjas zongoraművész játszik Liszt-műveket, Simon Izabella és Oberfrank Pál előadásában pedig a Liszt a miénk című dalestet élvezhetik a komponista rajongói az Oremus Szalonban.

A Mazeppa című szimfonikus költeményt a Budafoki Dohnányi Zenekar adja elő Hollerung Gábor vezényletével, de ott lesz a Zempléni Fesztiválon a Liszt Ferenc Kamarazenekar is. De nem csak Liszt a világ: a programsorozat keretében fellép mások mellett a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, Herczku Ágnes, a Nikola Parov Quartet, Bognár Szilvia, a Benkó Dixieland Band, a Tzumó-Egri Quartet és a Csemer Boglárka Quartet is. Emellett fotókiállítás nyílik a fesztivált fotósként végigkísérő Nagy Károly Zsolt képeiből Tokajban, Urbán György festményeit pedig Sárospatakon lehet megnézni.

Volumenében, tömegvonzásában talán a Szegedi Ifjúsági Napok a legnagyobb a most említendő három fesztivál közül. A Borsodi Zenei Fesztiválok családjába tartozó, augusztus 24-től 27-ig tartó rendezvénysorozat elsősorban a hazai (nem csak könynyű-) zenei élet előadóinak javából válogatta össze programját. Ott lesz Pál István Szalonna és bandája, a Csík Zenekar, a Besh o drom, a Velőrózsák és az Irie Maffia, a Zuboly, a Colorstar, az EZ Basic, az Esti Kornél mellett pedig a Kerekes Banda a Belmondo, a Bin-Jip, a Vd Fruttik és a Nemjuci is színpadra lép. Tiszteletét teszi a Beatrice, a Subscribe, az Anima Sound System, az Anna and the Barbies, az újra öszszeálló Hiperkarma, nem beszélve a PASO-ról, a Depresszióról, a 30Y-ról, az Akkezdet Phiairól vagy a Carbonfoolsról. De eljön azért a kanadai Danko Jones és a Simple Plan, az amerikai Kelis, a jamaikai Diana King, az orosz Russkaja és a német D.O.H.A. is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.