Nézünk, mint a moziban

A magyar film szalagja kissé fakón, szakadozva pereg. Kevés a pénz, kevés a néző, és a hazai sajátosságként létező művészfilm-közönségfilm ellentét sem teszi egyszerűbbé a helyzetet.

Az egyszeri mozilátogató elvétve találkozik magyar művel, és most nem az artmozik néhány ezres értelmiségi közönségéről van szó, hanem a multi plexekbe járó szélesebb rétegekről. Hozzájuk a hazai munkák közül csak olyan filmek jutnak el, mint a Zimmer Feri, a Terézanyu, vagy a nemzetközi filmes adatbázis, az IMDB listája szerint minden idők leggyengébb filmje, az Álom.net.

Pedig a rengeteg probléma ellenére remek munkák születnek itthon, ha csak az utóbbi tíz évre gondolunk, a Moszkva tér, a Kontroll vagy a Bibliothéque Pascal egyértelmű siker volt. Azonban hiába a sok jómagyar film, ha amoziból kilépve egy kellemes emlék lesz belőlük, nincsen utóéletük. Ezen a helyzeten változtatott az Indavideo internetes portál, amikor mozikban rövid ideig vagy egyáltalán nem vetített magyar filmeket gyűjtöttössze, és tett ingyenesen elérhetővé.

A mozifilmek mellett kisfilmek, dokumentumfilmek és animációk is szerepelnek a kínálatban. A mozik között például Gigor Attila finom iróniával átszőtt krimije, A nyomozó, vagy Szajki Péter vizsgafilmje, a szexualitást intelligensen és laza humorral kezelő Intim fejlövés. Demegnézhető itt igazimagyar sikerfilm is, Rudolf Péter Üvegtigrise, vagy 2009 legpozitívabb filmes meglepetése, a Dyga Zsombor rendezte Köntörfalak.

A kisfilmek között a sterilizált lelkű cégigazgatók életét a Levegőt venni mutatja be, de szerepel még itt ligeti buszmese Molnár Piroskával és Pásztor Erzsivel (Végállomás), az animációk kategóriájában pedig Weisz Béla 1988-ban készült egzisztencialista másfélpercese, a Húsvéti anziksz viszi a virtuális pálmát.

A mozikon és a fesztiválokon túl is létezik tehát magyar film. Most már a nézőkön a sor.

Infó

Magyar filmek az interneten. Cím: film.indavideo.hu

-
Forgalmazó: budapest film
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.