Klasszikus zenei fesztivál tizenháromezres közönséggel

A nyári fesztiváldömpingben akad egy, amelynek szervezői a nehezebb utat választották, amikor tavaly klasszikus zenei fesztivál szervezésére adták a fejüket.

Akkor még talán ők is csak titokban mertek tizenháromezres közönségről és rockzenekarok koncertjeit megszégyenítő ovációról álmodozni. Idén már nem az esélytelenek bátorságával hívták meg a végre elkészült és fantasztikus akusztikájú Szivárvány Zeneházba a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál fellépő művészeit.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a két nemzetközileg elismert hegedűművész és Bolyki György fesztiváligazgató – amúgy énekes és csellista – megteheti, hogy örömből szervez világszínvonalú fesztivált, ahová eljönnek a karrierjük elején tartó világsztárok, akikről Magyarországon még a zeneértő közönség is keveset hallott. Baráti kapcsolataiknak köszönhető, hogy aművészek nemcsak koncertet, hanem kurzusokat is tartanak a konzis és zeneakadémista növendékeknek. A meghívott 65 zenész közül 62-en vállalták, hogy együtt dolgoznak a diákokkal, akik nemcsak kedvezményes áron – fesztiválpárnával akár a földön helyet találva – vehetnek részt a koncerteken, hanem kreditpontokat is kapnak a kurzusokon való részvételért.

A 18 klasszikus zenei koncert fellépőinek mindegyike szólista, a fesztivál alkalmából alakulnak kamarazenekarrá, így egyszeri, másutt nem hallható produkciók jönnek létre. Eljön Alekszej Ogrintchouk világhírű oboaművész, aki játszott már együtt Gidon Kremerrel és Jean Yves Thibaudet-vel, most többek között Perényi Miklóssal és Frankl Péterrel is hallható lesz. Fellép Lendvay József cigány hegedűs Kocsis Zoltánnal, Thomas Dunford lantművész és Colin Currie, napjaink egyik legsikeresebb ütős zenésze is, aki most is játszik Steve Reich-darabokat.

Meghallgathatja és megnézheti a közönség Alina Pogotskina hegedűművészt és háromszáz éves Stradivariját, és természetesen hallható lesz Kokas Katalin és Kelemen Barnabás kamaraegyüttese, a Kelemen Kvartett is, amely aminap lettmásodik a „vonósnégyesek olimpiájának” is nevezett Melbourne-i Nemzetközi Vonósnégyesversenyen, ahol megnyerte a Közönség Díjat.

Infó

Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál www.kaposfest.hu

Kelemen Kvartett
Kelemen Kvartett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.