Isteni

Fogas kérdéseket kap az ember a gyerekétől az első években – jól vagy rosszul mindegyiket megválaszolja. De van-e helytálló felelet arra a problémakörre, hogy milyen a Jóisten ruhája?

Nálunk hasonló kérdések négyéves kor körül ülték meg először a vacsoraasztalt, amikor a dédnagypapa a mennyek be költözött – persze csak az egyik verzió szerint. Amíg a szülő a fogzással, a pelenkázással meg az oviba szoktatással van elfoglalva, addig eszébe sem jut, milyen irtózatosan hamar fog hitvitákba bonyolódni a saját gyermekével.

Természetesen a hitbéli alapvetéseket családja válogatja (megjegyzem, a legnehezebb dolga a nem kifejezetten vallásos, de hívő szülőpároknak van, akik még egyházuk dogmáit sem hívhatják segítségül). A nagy világvallások alapjait azonban hovatartozástól függetlenül megtaníthatnánk a kicsinyeinknek. Amennyiben tisztában lennénk azokkal, mármint olyan mértékben, hogy azokat logikus és követhető rendbe állíthassuk. Ezekhez a beszélgetésekhez nyújt hatalmas segítséget amagyarul 2010-ben megjelent Isten, Jahve, Allah című képeskönyv, a Katia Mrowiec, Michel Kubler, Antoine Sfeir szerzőtrió kötete, amelyben a kereszténység, a zsidóság és az iszlám alaptételeit tisztázzák – remek rajzokkal, rövid keretes írásokkal, szómagyarázatokkal.

Kezdve azzal, ki is valójában Isten a három vallás hívői számára, odáig, hogy miért zarándokolnak a muszlimok Mekkába, miért metélik körül a zsidó kisfiúkat, ki a Szentlélek és ki írta a Bibliát, több tucat praktikus és elméleti választ találunk a könyvben: valódi gyerekkérdésekre adott gyerekválaszokat. Módszernek egyébként javaslom a kommunizmusban orosztanárnak átképzett pedagógusok jól bevált gyakorlatát: elég, ha mindig csak egy fejezettel járunk előrébb annál, mint amit a gyereknek mesélünk. Tartsuk nyugodtan titokban, de lesz mit tanulnunk a könyvből!

Infó

Katia Mrowiec, Michel Kubler, Antoine Sfeir: Isten, jahve, allah Móra Kiadó, 152 oldal

-
kalmár I stván rajza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.