Spenótháború

A világ legvastagabb alkarú mesehőse érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékokra augusztus 5-én és 6-án. Popeye – mint az elmúlt 80 évben folyamatosan – ezúttal is felbecsülhetetlen értékű spenótszállítmányáért és kedveséért, az elrabolt Olíviáért küzd.

Szinte jelentéktelen mellékszereplőként indult el karrierjén a ferde szájú, tetovált alkarú tengerész, Popeye – mégpedig 1929-ben, a Thimble Theatre című amerikai képregény hasábjain. Állítólag az olvasók követelték „szülőatyjától”, Elzie Crisler Segar grafikustól, hogy emelje a jólelkű pipást a történet fókuszába. Attól kezdve a tengerész hódított rádiójátékban, rajzfilmben, filmsorozatban, videojátékban, sőt még egész estésmozifilm is készült a kalandjairól.

A Kecskeméti Katona József Színház októberben mutatta be a musicalként feldolgozott történetet. A zenés hajózást – ez a műfaji meghatározás áll a színlapokon – az egészen szokatlan összetételű Darvasi László–Pierrot–Gangsta Zolee szerzőtrió jegyzi, rendezője Réczei Tamás, főszereplői pedig a Budapesti Operettszínházból ismert Kiss Zoltán, valamint a bájos (és igazán olíviás) Trokán Nóra. A gonosz Blútót, aki nemcsak Popeye spenótszállítmányát rabolja el kalózaival, hanemmenyasszonyát is, Gangsta játssza.

A kecskeméti produkciót most a Szegedi Szabadtéri Játékok is műsorára tűzte: a nagy spenótharcot augusztus 5-én és 6-án rendezik a fesztivál Újszegedi Port.hu Színpadán. Ha esik – ez a nyílt tengeren, pláne baljóslatú kalózhajókon elég gyakran előfordul – Popeyék elnapolják küzdelmüket – augusztus 7-re.

Top 5

1. KÖZLEKEDJ OKOSAN!

Rajz- és fotópályázat ovisoknak, kisiskolásoknak. Részletek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján.

2. A NEOFOLK EGYÜTTES

nép- és világzenét játszik az Ördögkatlan fesztiválon augusztus 6-án este 6-tól.

3. VIRÁGNAP AZ ÚJLIPÓTVÁROSBAN

Alkalmi tárlat és kézművesprogram mindenkinek augusztus 6-án.

4. A KISKAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA

kezdődik a pécsi Szabadtéri Színpadon augusztus 6-án délután 5-kor.

5. PAMPALINI A VADNYUGATON

a balatonföldvári Kultkikötőben augusztus 7-én délelőtt 11-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.