Lehetőség egy új életre

Sokak szerint maga tapasztalta meg az idegenlégiót, a szakember szerint legenda, hogy Rejtő belépett volna.Mindenesetre hitelesen ír róla például sorozatunk következő kötetében, a Pokol zsoldosaiban.

Nemcsak azért pukkadozunk a nevetéstől huszadszorra is, amikor a légiós regények kiképzőtisztjeivel találjuk szembe magunkat, mert Rejtő tökélyére fejlesztve adja a szájukba azt a virtuskodó, kissé együgyűen szarkasztikus nyelvi eszköztárat, amelyet a katonák előléptetésükkor valószínűleg a rendjelükkel nyernek, hanem azért is, mert bennük saját középiskolai tornatanárunk pontos mását látjuk viszont.

Az élethelyzet is hasonló: a testnevelés hajthatatlan őre, aki ugyan ismeri a tréfát, de nem szereti, egyenként pécézi ki és határtalanul kreatív képzavarokat pattogtatva alázza meg alárendeltjeit. Hőseinket csak az különbözteti meg a kamasz fiúktól, hogy ők bárgyú arckifejezésükkel többnyire nem szándékosan hergelik őrületbe alkalmi kiskirályukat.

A Pokol zsoldosai azon kevés légiós Rejtő-könyv közé tartozik, amelyeknek sem a hangszíne, sem a cselekménye nem ösztökél mosolygásra. Most nem a tornateremben vagyunk, hanem a francia idegenlégióban. A légiómanapság körülbelül 7700 tagot számlál 136 országból. Tizenhét és negyvenéves kor között jelentkezhet bárki, aki egy olyan jövőt kíván építeni: „melyben a tisztesség és a hűség alapvető értéknek számít” – olvasható az alakulat kedvcsináló bemutatkozó szövegében.

A felvételt ki kell érdemelni. Egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton kívül erőnléti próbatételen kell megfelelnie annak, aki hadba akar szállni a francia ügyért.

Sikeres felvételi esetén három hónapos kiképzés kezdődik a 4. Idegen Ezredben. Az újoncok végre közelebbi képet alkothatnak arról, mit értett Rejtő gyaloglás, erőltetett menet és más apró megpróbáltatások alatt. Az újsütetű katonák legalább öt évre kötnek szerződést, és híven a becsületkódexhez, „büszkék légiósmivoltukra, és ezt amindig elegáns öltözékükkel, a mindig udvarias, de szerény viselkedésükkel, a mindig tisztán tartott körletükkel mutatják ki”.

FOLYTATÓDIK A SOROZAT

Október közepén jelent meg Rejtő-sorozatunk első kötete, A tizennégy karátos autó. A 290 forintos könyvet 32 ezren vásároltákmeg az újságárusoknál. Azótamindenmásodik héten érkezik a következő, és eddigmindegyikért 11–16 ezer olvasó adott 850 forintot. Azazmáig többmint 250 ezer példány talált gazdára. Az eddig megjelent kötetek: A tizennégy karátos autó; Vanek úr Párizsban; Az elátkozott part; A három testőr Afrikában; A Néma Revolverek Városa; A Nevada szelleme; Pokol a hegyek között; Bradley Tamás visszaüt; A láthatatlan légió; Az előretolt helyőrség; Csontbrigád; Texas Bill, a fenegyerek; Az ellopott futár; Tigrisvér; A szőke ciklon; Az elveszett cirkáló; Piszkos Fred, a kapitány; Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára; A megkerült cirkáló, Vesztegzár a Grand Hotelben, A fehér folt.

A siker arra késztette a kiadót, hogy kibővítse a sorozatot, a következő időszakban várhatóan az alábbi regények jelennek meg:

A pokol zsoldosai

Egy bolond száz bajt csinál

Menni vagy meghalni

A boszorkánymester

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.