Bánki beat - Tóparton üldögélés rozéfröccsel

A Bánki-tó vidéke ad otthont az ország egyik legjobb dzsesszfesztiváljának, az idei évtől azonban a dzsessz mellett a hiphop, a breakbeat és a pszichedelikus népi funky ütemei is saját bulit kapnak.

A budapesti Fogasház kultúrkocsma vezetői által megálmodott háromnapos fűben heverés során a koncertek mellett filmklub is lesz, a Bánkgyöngye Panzió társalgójában a fesztivál minden napján vetítenek.

A New York–Bánkgyöngyetengely jegyében a nyitófilm egy igazi beatklasszikus, John Cassavetes 1959-ben bemutatott New York árnyai című, meghatározhatatlan műfajú alkotása. A hazánkban leginkább a Piszkos tizenkettőből ismert Cassavetes 1956-ban kezdte el a forgatást, amikor az újságírók a készülő műről faggatták, ő csak ennyit válaszolt: „Elhatároztam, hogy készítek egy filmet az emberekről.”

A történet a Truffaut-féle Jules és Jimhez vagy Godard filmjéhez, a Kívülállók bandájához hasonló: szerelmi sokszögekben vergődő fiatalok keresik önmagukat a nagyváros kétdolláros boldogságai között. Napjaikat olcsó éttermekben töltik egymás szekálásával, majd nekiindulnak a harlemi éjszakának, dzsessz, alkohol és nők után kutakodva. A New York árnyai komoly társadalmi témákat is feszeget, a beatkorszakban lassacskán egymásra találó fekete és fehér diákok mámoros bulijait szemtelenül őszintén ábrázolja. A saját magát mindig is a szabadság bölcsőjének képzelő Amerika ekkoriban még azt emésztgette, hogy a buszokon a feketéknek már nem kellett átadniuk ülőhelyüket, ha felszállt egy fehér utas.

A gyöngyei társalgóban később olyan kultfilmeket láthat még a közönség, mint Elek Judit 1989-ben készült alkotása, a Tutajosok vagy az Itt vagyunk című szlovák vándoreposz, a híres Krnac család története. Közvetlenül a filmek után pedig erősen javasolt a tóparton üldögélés rozéfröccsel, bölcsészlánynyal, csendesen derengő augusztus éjszakával.

Infó

NEW YORK ÁRNYAI Amerikai film a Bánki-tó Fesztivál Nyári Filmklubján

augusztus 4-én délután 4-től. Rendezte: John Cassevetes.

Top 5

1. FILM - AMERIKAI KAPITÁNY

Az első bosszúálló szuperhős ül benne nyakig.

2. DVD - ÁLOMHÁBORÚ

Börtönsztori jó csajokkal.

3. DVD - BEAT THE WORLD: UTCAI TÁNC

A srácok rázzák egy kicsit.

4. DVD - NARNIA KRÓNIKÁI 3.

A Hajnalvándor útja 3D-ben.

5. DVD - ÚJABB SORSDÖNTŐ NYÁR

Szörfdráma Dél-Afrikából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.