Szfinxet minden magyar kertbe!

A törpe nagyon aranyos, az oroszlán se kutya és Pisti szellemet, mi több, Sanyi szellemet sem dobnám ki az ágyásomból, a klasszikus művészet tisztelőjeként én azonban legszívesebben klasszikusokat állítanék a kertembe, ha volna nékem.

Számtalan szebbnél szebb szobormásolat és szoborba álmodott festményalak közül választhatnék a szakkereskedésekben és a webes felületeken.

Például rengeteg Dávidból. A jelek szerint Michelangelo remekművét dolgozták fel a legtöbb példányban, méretben (lásd: Kis Dávid, 83 cm, 25 kg) és felfogásban névtelen műkőművészeink. Kedvencem egy olyan verzió, amelynek hímtagja helyére fügefalevelet illesztett a mester, kétségtelenül egyfajta cenzúrát gyakorolva az eredeti elgondolás fölött, ámde tudván tudva: akadhatna olyan vevő, aki hangosan reklamálna a fütyi miatt, olyan viszont aligha, aki a takarás miatt, szintén hangosan. Botticelli születőfélben lévő Vénuszának kertidísszé alakításakor szerencsére nem kellett ilyen dilemmával küszködniük az alkotóknak, a nőalak eleve szemérmes, legalábbis a külső nemi szervek kétharmadát illetően. Igen népszerű figura, van, ahol több színben is hozzáférhető (világos- és sötétszürkében, rózsaszínben, valamint sárgában), mi több, akad olyan kereskedés, ahol „Kagylós lány 150 cm” néven.

A top 5-ben kedves csobogóként természetesen ott van a Maneken Pis, egy kirívó esetben az ifjú Grespik Lászlót idéző arccal, több, kevésbé kirívó esetben nem. A Praxitelész tanítványaként számon tartott Leokharész remekműve, a Vadászó (versaillesi) Diana (néhol Dianna) ugyancsak számos szakembert megihletett, bár ami azt illeti, az eredeti művön Diana egy igen derék süldő őzet zsákmányolt, az általunk felmért kínálatban azonban minimum semmit, maximum pedig egy félig eltaposott, ebből adódóan meglehetősen nyomorúságos nyulat.

Mint archaikus téma, komoly hatást gyakorolt művészeinkre a korsós lány is – itt-ott már-már Goya nagyszerű képének háromdimenziós változatait véljük felfedezni, de végül mégsem – a törülköző(s) lány (nő), amely a modern kertszépítők mellett korábban olyan művészeket is megihletett, mint Kisfaludi Stróbl Zsigmond és Pátzay Pál, a szépséges Apolló, a Kis szirén Nagy szirén néven (az árak színenként változnak), a három grácia, a milói (némelykor millói) Vénusz, Fortuna, Jézus, Szűz Mária és végül, de egyáltalán nem utolsósorban az egyiptomi szfinx, amely különösen jó választás egy pannon kertbe, a Bramac-tetős családi ház hátsó traktusával szembe, a tuják közé, a komposztláda elé, mindjárt a grillsütő közvetlen közelébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.