Színház a romokon

Zsámbék XIII. századi templomromjai között mászkálva kosztümös filmek, előadások szereplőjének képzelheti magát az ember.

Valószínűleg ez az érzés kerítette hatalmába csaknem három évtizeddel ezelőtt Mátyás Irént és Bicskei Gábort, hogy létrehozzák a Zsámbéki Szombatok Művészeti Fesztivált, amely 12 év múlva Zsámbéki Nyári Színházzá alakult.

A későrománkoragótikus romok alkotta díszlet 2002-ben homlokegyenest más hangulatú helyszínnel bővült: a volt légvédelmi rakétabázis adta a színház névváltoztatásának apropóját is, és lettHadi bázisból kulturális bázisig jelszóval Zsámbéki Színházi Bázissá. A kőszínházi keretekből kiszabadulva, itt szabadon kísérletezhettek és kísérletezhetnek a társulatok. A Bázis évről évre saját produkciókat is létrehoz.

Július 25-én a Neptun Brigád lép fel itt. A színészközpontú Neptun Brigád szereplőgárdája állandóan változik, épülete sincs. Képes alkalmazkodni a változó helyszínekhez, amelyeknek a megszokottnál nagyobb szerep jut az előadásokban. Ezúttal Shakespeare Tévedések vígjátéka című komédiája kerül színre Nádasdy Ádám iróniával, öniróniával és aktualizált szövegeivel teli új fordításában. A Baksa Imre rendezte előadás igazi örömszínház.

Július 26-án és 27-én a Zsámbéki Színházi Bázis saját produkciója látható. A Kővendég léptei Molière és Venyegyikt Jerofejev műveinek felhasználásával jött létre, a huszonéves művészek – zenész, színész, festő, díszlet- és jelmeztervező, dokumentumfilmes – a halálról játszanak fikciós játékot, és improvizálnak etűdöket egy éjszakai mulatság keretein belül.

Július 29-én pedig kezdődik a határokon túli és hazai amatőr színjátszók háromnapos fesztiválja, este dzsesszt hallgathat az érdeklődő, szombaton bábelőadást, orgonakoncertet láthat és hallhat a közönség,majd Vastag Csaba, Vastag Tamás és László Attila koncertjén vehetnek részt a tehetségkutató- és poprajongók.

INFÓ

ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI BÁZIS http://www.zsambekiszinhazibazis.hu

Top 5

1. A TÉR

Monodráma Bolyai János hitéről és életéről a Yorick Stúdió előadásában a Gyulai Várszínházban július 25-én este fél 9-kor.

2. ANCONAI SZERELMESEK

Bodrogi Gyula rendezése Székesfehérváron, a Pelikán Udvarban július 26-án és 27-én este fél 9-kor.

3. FODRÁSZNŐ

Kortárs helyzetgyakorlatok a debreceni Csokonai Színház előadása a Gyulai Várszínházban július 27-én este fél 9-kor.

4. EGY NYÁRI ÉJ MOSOLYA

A Centrál Színház musicalbemutatója Ingmar Bergman filmje nyomán Törőcsik Marival és Nagy-Kálózy Eszterrel a keszthelyi Festetics Kastélyban július 28–31-én este 8-kor.

5. JÁTÉK A KASTÉLYBAN

Molnár Ferenc darabja a zalaegerszegi Kvártélyházban július 28–30-án este fél 9-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.