Fél képből értik egymást

Rettenthetetlen hétvége lesz, Wilbur.

Bud Spencer és TerenceHill 17 közös filmet forgatott, s ezeknek nálunk komoly kultuszuk van. Sőt fesztiváljuk is: július 22–24-e között Gárdonyban, a Sport Beach kempingben már ötödször rendezik meg e filmek kedvelőinek nagy találkozóját. „Rettenthetetlen hétvége lesz, Wilbur” – hirdeti az idei rendezvény címéül választott idézet a Bűnvadászok című filmből. Hogy ez a kultusz mitől él még, azt alig lehet érteni, hiszen a páros fénykora a hetvenes-nyolcvanas évek volt. – A fesztivál ötlete onnan jött, hogy hallottam a Spencer Hill Magic Bandet, amely filmjeik zenéit játszsza, s ezek a dalok magukkal ragadtak – meséli Bálint György, a Sport Beach üzemeltetője.

A rendezvénynek bejáratott menetrendje van, a két rettenthetetlen által ihletett versenyek, vetélkedők és nagy zabálások követik egymást. A feladatok összeállítását, lebonyolítását az egyik „főfan”, a fesztivál szellemi motorja, Kovács Imre irányítja.

Stílusosan minden játéknak egy híres filmbéli mondat a címe. „Fenntartjuk a reális látszatot” címmel zajlik a spontán jelenetjátszás. Csecsemőkorodban rókatejet szoptál cím alatt megy a jelenetfelismerés (mondani sem kell, a profiknak egy-egy villanás is elég), „Ugyanaz az elegancia, ugyanaz a stílus” fedőnév a hasonmásversenyt rejti. Folyamatosan vetítik majd a legjobb Spencer–Hill-filmeket. S miért népszerűek ma is? A remek poénok és a remek pofonok miatt. Nem igényelnek nagy befogadói erőfeszítést, és soha nem kétséges, hogy végül a jó győz. Meg remek Bujtor István és Ujréti László szinkronhangja. Nem tudjuk nem szeretni Bud Spencert, ezt a vajszívű, de mogorva és naiv mackót, s ellenpárját, a furfangos Terence-t. A szervezők megpróbálták meghívni őket. Egyelőre csak a menedzserekig jutottak.

INFÓ

V. BUD SPENCER ÉS TERENCE HILL RAJONGÓI FESZTIVÁL Gárdony, Sport Beach július 22–24-én, www.spencerhill.hu.

Top 5

1. FELTÉPETT MÚLT

Gergye Krisztián Társulata a kőszegi Kálvária-dombon július 27-én este 7-kor.

2. VARIÁCIÓK VARIDANCE

Vári Bertalan Társulata a Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvarán jú lius 27-én este fél 9-kor.

3. ŐSKESTAR EGYÜTTES

a Bakáts téri szabadtéri színpadon (Ferencvárosi Fesztivál) július 28-án este 7-kor.

4. INCOGNITO, NILS LANDGREN FUNK UNIT

a veszprémi Várban (Veszprémi Ünnepi Játékok) július 28-án este 9-kor.

5. PORGY ÉS BESSTONY LAKATOS QUINTETT

az Orfeum Nyári Zenés Fesztiválon július 30-án este 9-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.