A Völgy művészete

Ez egy ismerkedős fesztivál.

Aligha van a hazában hányatottabb sorsú összművészeti fesztivál, mint a Művészetek Völgye. Az elmúlt években, a fesztiválszezon közeledtével menetrend szerint jelentek meg a nincs pénz, nincs paripa, nincs fegyver témára fűzött cikkek a sajtóban. Valahonnan aztán lett pénz is, paripa is, fegyver is. Néha csak pár peták, ménes helyett csak pár paci, gránátvető helyett nehézkes mozgású colt. Aztán mindig kiderült, hogy a Művészetek Völgye tényleg nem egyetlen ember, Márta István monomániája miatt kell az országnak, hanem mert: csak. Mert jó. Mert nem mega, nem óriási, nem milliárdos költségvetésű. Mert szép, szívünknek kedves, barátságos.

A huszonegyedik Völgy tíz nap alatt vagy kétezer programot kínál. Nemcsak a művészek várják a környékbelieket és a távolabbról érkezőket, hanem Taliándörögd, Kapolcs és Vigándpetend népe is.

Hiszen a Völgyben egyebek mellett az is a jó, hogy nem merül ki a fő- (de legalábbis nagy-) városból érkezők felszólításában, hogy tartsák meg művészetüket. Ez egy ismerkedős fesztivál. Barátság köthető a falusi létformával, látható, hogy egy fontos cél érdekében hogyan dolgozik együtt a falvak népével a szervezőbrigád, és a látogató hagyhatja magát simogatni a helyi ízek, illatok, benyomások által: a Művészetek Völgyében nyugalom szok lenni. Most is az lesz, de azért pezseg majd az élet rendesen. Kapolcson például Kaláka Versudvar lesz, Ferenczi Györgyék, Harcsa Veronika, Szalóki Ági,Máté Gábor és mások közreműködésével. Vigándpetenden néprajzi filmfesztivált szervez a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum, amelynek címe: Bokréta és biciklilánc.

Lesz Hobo retrospektív sorozat, Szörényi Levente is mesél, a VölgyJazz Minifesztiválon fellép a Budapest Ragtime Band, a Gayer Mátyás Quartet és a Tony Lakatos Quintet. A Hello Wood építészeti fesztivál résztvevői pedig több mint 14 ezer négyzetméternyi lécből építenek fainstallációkat, például egy óriási, mozgatható csigapavilont. A Művészetek Hölgye címet az idén is viselő Palya Bea udvarába várja Pintér Bélát, Szokolay Dongó Balázst, Gryllus Samut. Ugyanitt közösen lép fel Dés László és Esterházy Péter, játszik Snétberger Ferenc, eljön Goda Gábor társulata, az Artus is.

A teljes programot bemutató www.muveszetekvolgye.hu honlapot böngészve aztán kiderül, hogy kultúrparipában, szellemfegyverben aztán igazán nincs hiány a július 22-én induló, 31-én záruló Művészetek Völgyében. A pénzkérdést meg ne most feszegessük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.