A senkik igazsága

Hiteles tudott maradni a westernek hipermaszkulin szerepeiben is.

A művészetben talán a legfontosabb a hitelesség és az őszinteség. Francois Villon föld alatti börtönök nyomorában írt verseit a csavargókról és a halálról, Ernest Hemingway világháborús emlékeit a zsúfolt olasz szegénykórházakról, Ella Fitzgerald dalait a magányról és a szomorúságról megszületésük pillanatában legitimálja az a tény, hogy alkotójuk egész életével áll a mű mögött. Nem langyos szobákban, kényelmes kanapékba süllyedve alkot, hanem saját bőrét viszi a vásárra, önmagán átszűrt élményeivel mesél az életről.

Hasonló figura Clint Eastwood is, akinek első rendezését, az 1973-as Fennsíkok csavargóját a Fogas Házban vetítik szombat este a Western Filmklubban. Eastwood volt vízimentő, tűzoltó és éjszakai benzinkutas, aztán belépett a seregbe. Egy bevetés alkalmával a katonai gépből, amelyen utazott, az óceán fölött kifogyott a benzin, az utasoknak még katapultálni sem volt idejük. Eastwood öt kilométert úszott a nyolcfokos vízben, mire eljutott Point Reyes partvidékére.

Talán a hasonló tapasztalatok miatt tudott hitelesnek maradni az olyan hipermaszkulin szerepekben is, melyeket számtalan westernben alakított. A Fennsíkok csavargójában sok innováció nincsen, igazi műfaji filmről van szó. A névtelen idegen lóháton érkezik a sivatagi kisvárosba, ami olyan száraz, hogy a néző önkéntelenül nyúl az ásványvizes üvegért. Aztán az idegen szúrós szemmel néz, sok töményet iszik, a városka két legjobb csaját egy nap alatt felszedi, majd megvédi őket három gonosz bűnözőtől. Valahogy azonban mégsem döcög a történet, Eastwood képes elhitetni a vásznon, hogy a névtelen senkik igazsága is győzhet egyszer.

A kéthetente rendezett filmklubban lesz még kultwestern Gary Cooperrel, szürrealista vadnyugati álomvilág Jodorowsky rendezésében, metafizikus bosszúfilm Johnny Deppel és ausztrál prérimese John Hillcoat elbeszélésében.

INFÓ

WESTERN FILMKLUB A FOGAS HÁZBAN BUDAPEST VII., AKÁCFA U. 51.

FENNSÍKOK CSAVARGÓJA, amerikai film, rendezte: Clint Eastwood július 30-án este 7-től.

TOP 5

1. FILM AMADOR

Spanyol dráma a magányról.

2. FILM HALÁL SUGÁRÚT

Az eltűnt katona története.

3.  FILM VERDÁK 2.

Beszélő autók kalandjai.

4.  FILM FÖRTELMES FŐNÖKÖK

Jennifer Aniston rázza a humorfát.

5. DVD 127 ÓRA

Egy sziklamászó pokoljárása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.