A mozgás megérinthető fizikája

Látványlabor, fizikashow, kreatív foglalkoztató, sok felnagyított szerkezet szolgálja majd a gyerekek pályaorientációját, a járműipar megkedveltetését az egyedülálló tematikájú Mobilis Interaktív Kiállítási Központban Győrött.

A német Wankel-motor dugattyújára – a helyi köznyelv szerint gitárpengetőre – emlékeztető épület már csaknem szerkezetkész, az angolok által gyártott kísérleti szemléltető eszközök is elkészülnek a jövő tavaszra. Az 1,7 milliárd forintos beruházás elsősorban a mozgás fizikáját mutatja be élményszerűen.

Győr tagadhatatlanul az autóipar fővárosa, s ez nemcsak a gazdasági, foglalkoztatási mutatóiból derül ki, hanem érzékelhetően formálódik ennek az ágazatnak a műszaki és képzési kultúrája is a kisalföldi megyeszékhelyen és környékén. Természetesen e kultúra terjesztése, kialakítása a városnak, a Széchenyi István Egyetemnek és a szakképző iskoláknak ugyanúgy fontos, mint az ide letelepedett Audinak, valamint a világcég külföldi és hazai beszállítóinak. Győr hamar fölismerte, hogy az igényekhez kell szabni középfokú oktatási rendszerét: tekintélyes ösztöndíjakkal tereli a fiatalokat a járműipari pálya felé. Rájöttek azonban arra, hogy a biztos elhelyezkedési lehetőség és a pénz rendkívül erős motiváló tényező ugyan, ám a műszaki pályák szeretete nélkül igazán kreatív, tartósan elkötelezett szakembereket nehéz kibocsátani az oktatási intézményekből.

A kíváncsiság felkeltését, a járműipar rejtelmeinek Öveges professzor módjára leegyszerűsített, ám hihetetlenül hatásos bemutatását, a fizika megszerettetését célozza a Mobilis, amely a világ science centereinek sorát gyarapítja majd.

A legismertebb ezek közül az Egyesült Királyságban található Science Mú zeum, a chicagói Field, a pilseni Techmania, a belga Technopolis és az osztrák Ars Electronic. Magyarországon a Csodák palotája szimbolizálja és valósítja meg a „megérinthető tudományt”.

A győri Mobilis központ kifejezetten a műszaki pályákat, ezen belül a fizika tudományát népszerűsíti. S hogy erre mennyire szükség van, azt a statisztikák mutatják: az idei felsőoktatási felvételi időszakban össze sen kilenc diák jelentkezett fizika szakra (igaz, kémiára csupán hatan adták be jelentkezési lapjukat).

A műszaki szakok iránt persze sokkal nagyobb volt az érdeklődés, s valószínűleg nem azért szorult háttérbe a fizika, mert senkit nem érdekel a műszaki tárgyak tudományos háttere. Mégis elgondolkodtató: kik fogják oktatni a jövő nemzedékét ebből a tárgyból?

Az unalmas, egyhangú ismeretátadás, képzés ellen is szerveződött győri interaktív kiállítás rengeteg izgalommal szolgál. A látogatók előállíthatnak majd például egy csepp benzint és megfigyelhetik, hogy a kocsik minimális energiaitalával meddig juthatnak el a különböző járművek. Egyszerű eszközökkel maguk találhatják ki, hogy miként lehet három műhold segítségével pontosan meghatározni a mozgó jármű helyét. Feladatot adhatnak a látogatók az összeszerelő robotoknak is, de akár egy egyszerű töréstesztet is elvégezhetnek.

A háromszintes, 2737 négyzetméteres science center egyedi, ide tervezett eszközparkja hetvennégy darabból áll. A központ a jövő tavasztól fogadja a látogatókat.

Dugattyú vagy gitárpengető?
Dugattyú vagy gitárpengető?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.