Júliusi részegség

Furcsa nyár ez az idei, az elmeolvasztó forróság és az indokolatlan esőkupacok érthetetlen keveréke.

Ha pedig két ájult délután között újra októbert játszik a részeg július, a filmkedvelőnek frappáns választ kell adnia a meztelen nyakába szórt napfény parazsára és a fejére csorgatott hideg felhővízre is. A testet kínzó időben sem adhatja meg magát a szívfájdítóan életigenlő filmek csábításának, mint Fellini Rómája, Truffaut Jules és Jimje vagy Kusturica Az élet egy csodája. Nem, ez egyértelmű jele lenne az élhető nyár utáni epekedésben legyengült szellemnek, de a filmkedvelő erős, gerince szilárd, és az égnek fityiszt mutatva komoly történelmi filmet néz.

Például a 2008-ban bemutatott Bathory című szlovák–cseh–magyar–angol koprodukcióban készült szupermozit, amit az óbudai Kobuci-kertben vetítenek hétfő este. Báthory Erzsébet Puskás, Rubik és Bartók mellett a leghíresebb magyarok közé tartozik. A grófnő nevét viseli svéd metalzenekar, venezuelai elégia, japán videojáték-szereplő és kanadai monodráma is. (Kár, hogy Csók István monumentális festménye elveszett a háborúban.)

Juraj Jakubisko filmjében egy kicsit árnyalni próbálja a szűz lányok vérében fürdőző, alattvalóit halomra gyilkolászó nemesasszony képét. Erzsébet férjét, Nádasdy Ferencet a családi életnél sokkal jobban érdekli a törökök lekaszabolása. A magányos feleség nehezen viseli az egyedüllétet, ám amikor férje egy olasz festőt hozat az udvarba, a magány oldódni látszik, olyannyira, hogy a korábban fiúkat preferáló olasz a szeretője lesz. A szerelem csúcspontja az a jelenet, melyben a pár nem bírván türtőztetni magát, egy gyóntatófülkében esik egymásnak. Közben azonban Nádasdy meghal, vagyonára pedig politikai ellenfelei sóvárognak, akiknek kapóra jön a vérbetegsége miatti rettegéstől lassan eszét vesztő özvegy különös viselkedése. A vádak alatt összeroppanó Erzsébet utolsó mondata az, hogy rossz időben született.

Akárcsak a júliusi részegség.

INFÓ

BATHORY, SZLOVÁK-CSEH-MAGYAR-ANGOL FILM, 138 PERC

Rendezte: Juraj Jakubisko. Kobuci-kert, július 18., este 9-től.

Top 5

1. FILM - A GONDOZÓ

Ha az állatkerti munkatárs elhagyja gondozottjait.

2. DVD - MÁGNÁS MISKA

Klasszikus giccs hozzávaló zenével.

3. DVD - CSEH TAMÁS EMLÉKKONCERT

Kortárs feldolgozások.

4. DVD - A SZOBATÁRS

Kollégiumi thriller: szép és gyilkos?

5. DVD - SANCTUM

Ausztrál búvárok egy barlangba rekednek.

Forgalmazó: Jakubiskofilm
Forgalmazó: Jakubiskofilm
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.