Fellegajtót nyitogatnak

Zenei időutazás a népzenétől a rock- és alternatív zenén keresztül a népzenéig.

Talán akadnak, akik népzenei feldolgozásokon keresztül ismernek meg rock- és alternatív dalokat, de a többség számára inkább fordított a helyzet: a könnyűzenei számok adaptációja hozza közel hozzájuk a népzenét. A 23 éves Csík Zenekar a magyar népzene hiteles tolmácsának tartjamagát, de a hét zenész egyéni utat választott: alternatív és rockszámokat játszanak autentikus népi hangszereken, és ahogy ők fogalmaznak: „muzsikájukban a népzene kebelezi be a rockzenét”. A műfaji ajtók nyitogatása eredményesnek bizonyult, feldolgozásaik slágerekké váltak, és az is előfordult már, hogy egy Csík-adaptáció túlnőtte az eredeti sikerét.

Koncertjeiken a zenei időutazás a népzenei gyökerektől indul, a rock- és alternatív zenén keresztül tér vissza a népzenéhez. Közönségük számára nem meglepő, hogy rendszeresen együtt lépnek fel például Lovasi Andrással. A zenekari mikrobuszban születnek a legjobb és legképtelenebbnek tűnő ötletek. Szabó Attila (hegedű) például egy szép napon arra gondolt, milyen jó volna Presser Gáborral együtt koncertezni egy előszilveszteri mulatságon. Az esélytelenek bátorságával próbálkoztak, elvégre veszítenivalójuk nem volt. Presser Gábor pedig egyből igent mondott.

Július 21-én a Campus Fesztiválon ismét együtt lépnek fel, a Kossuth-díjas zeneszerző, zongorista, énekes közreműködik a népzenei dalokban. A Csík Zenekar feldolgozta a Temajd kézen fogsz és haza vezetsz című dalát, és Presser Gábor a koncerten zongorán kíséri az egyik legnagyobb Quimby–Csíkslágert, a Most múlik pontosant.

Közreműködésével az Én vagyok az, aki nem jó című Csík-dalban a zongora és a cimbalom fantasztikus lendülettel kergeti, egészíti ki egymást, és alkalmat teremt az improvizálásra.

Az elmúlt hetekben új összeállítást is próbálnak, amelyet kifejezetten Presser kért, de még nem tudni, hogy elkészülnek-e a debreceni koncertre. Ha esetleg még nem jön létre el az új produkció, akkor sem marad újdonság nélkül a közönség: Lovasi, Presser és a Csík együtt még sosem lépett fel.

INFÓ

CAMPUS FESZTIVÁL

Csík Zenekar, közreműködik Presser Gábor és Lovasi András. Pepsi Nagyszínpad július 21-én este 8-kor.

Top 5

1. DRESCH QUARTET

Fonyódon július 19-én délután 5-kor.

2. A TRILLÁTÓL A TROMBITÁIG

Benkó Dixieland az Állatkertben július 20-án este fél 9-kor.

3. HARCSA VERONIKA QUARTET

Budapest Jazz Clubban július 20-án este 9-kor.

4. LISZT-ZONGORAMŰVEK

Szotyori Nagy Gábor a Bazilikában július 21-én este 7-kor.

5. CARMINA BURANA

a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július 22-én este fél 9-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.