Ennyit a fjordokról

Eredetileg húszkötetesre tervezett sorozatunk öt újabb kötettel folytatódik. A huszonegyedik Péhovard – A fehér folt – félreértések sorozatán alapszik. De hogy jön ide Psota Irén?!

Ma már nincsenek fehér foltok a térképen, és nem is tudom, hogy használjuk-e bármiféle értelemben az expedíció szót. De Rejtő idejében még életveszélyes vállalkozás volt Afrika belsejébe indulni, pláne ha az expedíció résztvevői nem készültek föl eléggé a viszontagságos útra.

Gyerekként hozzájutva A fehér folt című regényhez, a két párhuzamos történet közül az afrikai kalandok vonzzák inkább az olvasót. Rejtő ezúttal nagyon plasztikusan ábrázolja a veszélyeket, és XX. századi Jókaiként–Verneként kalauzol Afrika térképezetlen vidékeire.

Sajnos hiába az izgalmas helyszín – „A hold fehér fénye alatt misztikus, dermedt, sivatagi táj rohant a vonat mentén, és csillogó, tölcsér alakú, finom porfátylak vonultak az esti légáramlásban” –, ha a szerző közben egy másik mesét is befűz a könyvébe. A megszökött lány után küldött suta detektív Euró pában követi azt, akivel összekeverte őt. Ráadásul félreértésből állandóan megakadályozza, hogy férjet találjon magának, pedig ez a feltétele, hogy a szegény lány hozzájuthasson az örökségéhez. De érdekes ez, ha közben „Felriadt hiénák ügettek el ijedten a töltés mellől, nekiiramodva a sivatagnak.”?

Csakhogy azután akinek szerencséje van, megnézi Zsurzs Éva Férjhezmenni tilos! című 1964-es filmjét (Rejtő szövege alapján a forgatókönyvet Kellér Dezső írta). És egyszerre csak megérti azt a hihetetlenül finom humort, ami az európai kalandokat áthatja. Hiába játssza a másik párt Házy Erzsébet és Darvas Iván, a sztoriból filmet Psota Irén csinál. Ha valamit, ezt a szerepet neki találták ki!

Még hogy Rejtőből nem lehet filmet csinálni?! Csak egy ilyen színésznő kell hozzá!

És mi van a fjordokkal?

Hát csak annyi, hogy a filmen Mányai Lajos alakította Samuel Bronson, a mesterdetektívek gyöngye levélben számol be tevékenységéről megbízójának arról, hogyan próbálja megakadályozni lánya házasságát. Például: „Még nem tudtam, mit fogok csinálni. Mindenesetre egy kis üveg benzint vittem magammal,mertmegfelelő eljárásnak tartottam, ha nincsmás hátra, kilocsolni ezt a folyadékot, oda egy égő gyufát, a többi azután a tűzoltók dolga. A belső zsebemben kis vasbotot vittem és hátsó zsebemben egy ügyesen hamisított elfogatóparancsot Mr. Aldous Gordon pénzhamisító ellen a Scotland Yardtól. Még nem döntöttem, mit fogok csinálni. Impulzív ember vagyok.”

És a végén: „Sebeim nem veszélyesek. A lábamat villanyozni kell, hogy visszanyerje teljes mozgási képességét. Képzelje, ezért a besugárzásért külön négy koronát és tizennégy őrét számítanak esetenként. Ennyit a fjordokról.”

Ennyit róluk.

FOLYTATÓDIK ASOROZAT FOLYTATÓDIK ASOROZAT

Október közepén jelent meg Rejtő-sorozatunk első kötete, A tizennégy karátos autó. A 290 forintos könyvet 32 ezren vásároltákmeg az újságárusoknál. Azótamindenmásodik héten érkezik a következő, és eddigmindegyikért 11–16 ezer olvasó adott 850 forintot. Azazmáig többmint 240 ezer példány talált gazdára.

Az eddig megjelent kötetek:

A tizennégy karátos autó

Vanek úr Párizsban

Az elátkozott part

A három testőr Afrikában

A Néma Revolverek Városa

A Nevada szelleme

Pokol a hegyek között

Bradley Tamás visszaüt

 A láthatatlan légió

Az előretolt helyőrség

Csontbrigád

Texas Bill, a fenegyerek

Az ellopott futár

Tigrisvér

A szőke ciklon

Az elveszett cirkáló

Piszkos Fred, a kapitány

Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

A megkerült cirkáló

Vesztegzár a Grand Hotelben.

A siker arra késztette a kiadót, hogy kibővítse a sorozatot, a következő időszakban várhatóan az alábbi regények jelennek meg:

A pokol zsoldosai

Egy bolond száz bajt csinál

Menni vagy meghalni

A boszorkánymester

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.