Kit ültetnek az Operaház főigazgatói székébe?

Teljes a bizonytalanság a Magyar Állami Operaházban. Csak a pletykák terjednek a nyári szünet miatt üres folyosókon. Igen sanszosnak tűnik, hogy nem pályázat útján nevezik ki az új főigazgatót – hacsak nem dönt úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormánykörökben támogatott eddigi miniszteri biztos, egyébként a pályázatnyertes Horváth Ádám vezetheti mégiscsak a dalszínházat.

Mert (mint emlékezetes) alighogy június elsején – a szakmai bizottság javaslata alapján – Réthelyi Miklós miniszter Horváthot bízta meg a dalszínház vezetésével, este már jött is egy közlemény a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, amely ezt semmisnek tekintette. Az előző napi kormányülésen ugyanis a miniszterelnök feladatul tűzte a nemzeti erőforrás miniszternek, hogy a dalszínház főigazgatói pályázatáról ne döntsön a következő kormányülésig, amikor is értékelik az Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, sőt ennek részeként Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is.

Hogy ez azóta sem történt meg, valamelyest meglepő. Több mint egy hónapja ugyanis megbízott vezeti a dalszínházat, Mozsár István, a korábbi ügyvezető. A pályázat elbírálási határideje viszont jócskán lejárt. A kormányszóvivői irodától azt a választ kaptuk pár hete, hogy hamarosan a kormány elé kerül az ügy.

Július közepén, vagyis napokon belül döntés születhet arról, hogy ki lesz a főigazgató – nyilatkozta ugyanakkor most hétfőn az MTI kérdésére Réthelyi miniszter. Hogy mi alapján dönt Orbán Viktor, vagy egészen egyszerűen érvényteleníti-e a pályázatot, esetleg újabb miniszteri biztost nevez-e ki, és hogy kiírat-e új pályázatot, azt még nem tudni.

Az biztos, hogy időközben jó pár vezető mandátuma június 30-val a végéhez ért az Operaházban. Többek között a Nemzeti Balett megbízott vezetőjéé, Eldar Alijevé, akinek kinevezését és munkásságát meglehetős viharok kísérték.

Hetek óta olyan hírek is keringenek, hogy az operaénekes Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió nemrég kinevezett vezérigazgatója ülhetmajd a direktori székbe. Kedden egyenesen azt a hírt kaptuk, hogy Ókovács már le is mondott tévés posztjáról, de ezt tegnap cáfolta a Duna sajtóosztálya.

Persze az is kérdéses, az új vezető igényt tart-e majd a megbízott fő-zeneigazgató, Győriványi Ráth György munkájára, aki a következő évadot tervezte. A meglehetősen korán, szeptember elején induló szezonról egyébként úgy tudjuk, még nincs az énekeseknek aláírt szerződésük.

Angyalföldi versenyfutás

Az Operaházban uralkodónál semmivel sem kisebb a bizonytalanság a József Attila Színházban. Leváltották ugyanis megbízott vezetői posztjáról Koltay Gábort, és még Tarlós István főpolgármester döntésére vár, hogy valóban a szakmai javaslattevő bizottság által 5:2 arányban támogatott díszlet- és látványtervező, Horgas Péter, az egykori AKKU nevű Kulturális és Esélyegyenlőségi Telephely egykori vezetőjének pályázatát fogadja-e el. Horgas nyilvánosságra hozott pályázatából kiderül: a kulturális funkció mellett az intézmény elsődlegesen az esélyegyenlőségi, ökológiai és oktatási szempontokat venné figyelembe.

Hiába ígérte, hogy a teátrum összes tartozását felszámolja, esélyesebbnek tűnik a kormányoldallal szimpatizáló másik pályázó, Nemcsák Károly. A hét elején azt a hírt kaptuk: még nincs eredmény. (Az angyalföldi teátrum élére négyen jelentkeztek, Horgas és Nemcsák mellett Koltay Gábor és Harsányi Gábor.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.