Summerhill

Ezen a helyen nem kötelező tanórákra járni, csak annyira, amennyire a gyerek szeretné.

A történet egy iskoláról szól, ahol a legfontosabb feladat a játék, szabadon választhatók az órák, és a gyerekek hozzák a szabályokat. Nem mesét ajánlunk. A BBC filmjét egy nagyon is valóságos angliai bentlakásosról.

Bár elsőre annak néz ki, a YouTube internetesmegosztó portálra feltöltött, Summerhill című BBC-film mégsem tündérmese. Hol egy tündérjelmezes szőkeség szalad át a képen, hol két fakardos harcos. Tölgyfa lombjából kötélhágcsón ereszkednek le a Hook kapitányt üldözők, itt dobolnak, amott gitároznak, és mindenki összevissza ölelgeti egymást.

Ezen a helyen nem kötelező tanórákra járni, csak anynyira, amennyire a gyerek szeretne. Ez speciel nem a minden iskolai ügyet (és konfliktust) demokratikus szavazással megítélő iskolatanács agyszüleménye, hanem a Summerhillt 1921-ben megalapító A. S. Neillé. Az ő forradalmi gondolata volt az is, hogy az alapfokú oktatás ne libatöméshez hasonlítson, inkább kapjanak a növendékek használati útmutatót a saját életükhöz. Meggyőződése volt: a gyerekek el tudják dönteni, hogy egy adott pillanatban az úszás, a hajóácsolás, a zenélés, az olvasás, az alvás vagy a játék tenné-e nekik a legjobbat.

Nem voltak erről ugyanígy meggyőződve az angol kormány kiküldött tanfelügyelői, akik a kilencvenes években – a kötelező óralátogatás szükségességére hivatkozva –megpróbálták bezáratni az iskolát. A diákok és a tanárok azonban szembeszálltak a „fekete varjakkal”: levélíró-akcióba fogtak, a suli öregdiákjaitól összegyűjtötték a perköltségrevalót, és 2000-ben sikerült megvédeniük iskolájukat a bíróság előtt. A Summerhillsztoriból készült filmjét 2008-ban mutatta be a BBC – s ez ma már magyar felirattal is elérhető az interneten. Minden szülőnek látnia kellene. És minden gyereknek ki kellene próbálnia. Legalább egy fél évre.

Infó

AZ ELSŐ RÉSZ LINKJE A YOUTUBE-ON: http://www.youtube.com/watch?v=0kptz6qkPys

Top 5

1. NYEREGSZEMLE

az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban (Szeged mellett) hagyományőrző lovas találkozó lesz július 15–17. között.

2. BARÁTSÁGOS PARK

így hívja magát a budai Millenáris, és játszótéri programokat kínál –naponta, augusztus 30-ig.

3. MESESZÍNPADRA

várják a családokat – népmesékkel – július 16-án, 11-re a Margitszigetre.

4. A PÉTER ÉS A FARKAS

című előadás július 17-én fél 11-kor kezdődik a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

5. A MISZTRÁL 

együttes július 17-én délelőtt 10-től koncertezik a nagymarosi templomkerti színpadon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.