Kozmopuritánok

Geszti zenéje a reggae, a dzsessz, a rap, a pop, az elektronikus zene, a ska és a balkáni népzene egyvelege.

Mit tehet a sejt, aki mit sem sejt? – tette fel a kérdést annak idején Geszti Péter, hogy aztán egy játékos szövegfolyamban énekelje, rapelje el, hogy a létrecsaltak hogyan lesznek léprecsaltak, ha szabad egy kicsit az ő modorában... A Jazz+Az együttessel Geszti amúgy is magasra emelte a lécet: rendes, fütyülhető slágerek, szövegbravúrok, így aztán nagy kérdés, hogy mi lesz most, amikor Geszti Péter néhány év szünet után új együttesével ismét színpadra lép. A Jazz+Az egykori billentyűse, Erdélyi Péter, valamint két énekesnő, Gereben Zita és Sapszon Orsolya alkotja a Gringo Sztár nevű zenekar magját. Gereben Zita a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz–ének szakán végzett, korábban énekelt például az Emil.RuleZ!-ben, és van egy saját dzsesszkvintettje is. Sapszon Orsolya zenészcsaládból származik, nagyapja, Sapszon Ferenc három évtizeden át volt a Magyar Rádió énekkarának karigazgatója.

A Gringo Sztár egyszer már felbukkant a Csillag születik döntőjében, de a valódi bemutatkozásra július 15-én, a siófoki Coke Clubban kerül sor. Lényegében a legjobb helyen, lévén ez a siófoki hely a jókedvet és a laza kikapcsolódást célozza, vagy ahogy szervezői fogalmaznak: „A 2007-ben alapított Coke Club azzal a céllal jött létre, hogy megteremtsen egy pozitív, boldog helyet Magyarországon.” Ahol koncertek, sportpályák várnak a látogatóra és egy fehér homokos plázs, ahol, ha úgy tetszik, lehet tenni a semmit is, ami olykor a legtöbb, ami testnek-léleknek adható.

„A zenekar neve azért lett Gringo Sztár, mert egyrészt minden tiszteletem Ringo Starré, a Beatles egykori dobosáé, másrészt a gringo szó spanyol és portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent, és ez is jelzi, visszavándoroltam a zene világába” – indokolta a közelmúltban az MTI-nek a névválasztást Geszti, aki hozzátette, most „kozmopuritán” zenét játszik, ami a reggae, a dzsessz, a rap, a pop, az elektronikus zene, a ska és a balkáni népzene egyvelegéből áll össze. Valamint egy kicsit nyilván dzsessz... meg az.

Infó

Ggringo Sztár-koncert Coke Club, Siófok július 15-én.

Top 5

1. INDIAI KLASSZIKUS MŰVÉSZETEK ESTJE

A Fővárosi Állat- és Növénykertben július 13-án fél kilenctől.

2. SZAKCSI JR. QUARTET - SZÜLETÉSNAPI KONCERT

Elegáns roma dzsessz a Budapest Jazz Clubban július 14-én este kilenctől.

3. „RÓZSASZÍN AZ ÉLET” – (EDITH PIAF) KLASSZIKUS FILMZENÉK

Sanzonvilág a Zsámbéki Színházi Bázison július 16-án fél nyolctól.

4. AKKEZDET PHIAI 

Pofátlan hiphop a Zöld Pardonban július 16-án este nyolctól.

5. BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA ÉS BUTCH LACY

Lemezbemutató a balatonboglári Varga Béla Művelődési Központban július 17-én este nyolctól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.