A hülyeség akusztikája

A nyegle énekelgetéstől mentes jövő felé haladva azonban még le kell gyűrnünk egy-két akadályt, mint például a július 13-án kezdődő Veszprémi Utcazene Fesztivált.

Június tizenötödike jeles dátummá vált ebben az évben. Nem csak azért, mert a szigorú tényekkel és szikár valósággal foglalkozó Hírcsárda internetes portál szerint erre a napra esik az igazságtalan szemöldökszőr világnapja. Ekkor kezdett el keringeni ugyanis az elektronikus éterben az MTI cikke, melyben a Fővárosi Közgyűlés egyikmunkatársa elmondta, hogy az aluljárókban meg kell szüntetni minden olyan tevékenységet, ami nem a közlekedéssel kapcsolatos. A képviselő úrnak az a véleménye, hogy az aluljáróban a zene az akusztikai körülmények miatt túl hangos. Az ötletet átvették Pécsett is, ott bizonyos intézmények ötvenméteres körzetében és a város főterén lesz tilos utcazenélni.

Azt hiszem, igazuk van a magyar füleket aggodalmasan óvó honatyáknak. Képzeljük csak el azokat a szerencsétlen gimnazistákat, akiket a suli biztonságos épületéből kilépve átjár a jeges iszonyat, amikor megpillantják az utca másik oldalán harmonikázó öregembert. Esetleg a korházból frissen szabadult beteg döbbent arcát, amit a szökőkutak peremén sunyuló gitáros srácoktól való rettegés színez hamuszürkére. Az aluljáró meg tényleg arra való, hogy aluljárjunk: lapunk értesülései szerint hamarosan tilos lesz orrot fújni, csemegeuborkát üvegből enni, Kunderát olvasni és SMS-t írni, hiszen ezek csak zavarják a föld alatt becsületes, nyílt tekintettel haladó polgárokat.

A nyegle énekelgetéstől mentes jövő felé haladva azonban még le kell gyűrnünk egy-két akadályt, mint például a július 13-án kezdődő Veszprémi Utcazene Fesztivált. Sok gyanús elem fog zajongani a csendes kis utcákon, például a világ egyik legjobb bulizenekarának tartott venezuelai Desorden Público, a mexikói Los de Abajo vagy éppen a régi Pécs utcazenéivel már gyermekkorában megmérgezett Lovasi András zenekara, a Kiscsillag.

Aggodalomra azonban semmi ok, az egész individualista banzáj csak három napig tart. Aztán újra jövünk mi. Haladunk célszerűen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.