Hogyan pengessünk össze egymilliót?

Néhány nap múlva a húrokba csapnak az ország egyik legcsendesebb, egyúttal legdemokratikusabb zenei rendezvényének résztvevői: július 13-án kezdődik a 11. Veszprémi Utcazene Fesztivál.

A különleges hangulatú dzsembori miliőjét a visszafogottság adja: a kisméretű színpadok, az akusztikus hangszerek túlsúlya, valamint az utcazenészek közvetlensége miatt ez a fesztivál jóval meghittebb, családiasabb, egyúttal csendesebb, mint más zenei rendezvények.

És demokratikusabb is: tehetséges kezdők és vérprofi zenészek váltják egymást a történelmi belváros különböző pontjain felállított színpadokon. Sőt a fesztivál négy napja alatt bárki megállhat az utcákon vagy a tereken, előveheti a hangszerét meg a kalapját, kedvére zenélhet a járókelőknek. A közönséggel nem lesz probléma: évről évre több tízezren látogatnak el az utcazene fesztiválra.

A jól ismert forgatókönyv szerint a több tucatnyi zenekar produkcióját ingyen lehet megtekinteni, igaz, az úgynevezett kiemelt helyszínen – a várban felállított nagyszínpadon – fizetni kell a buliért. A húzónevek ezúttal is a világ fesztiválszínpadjainak ismert formációi közül kerülnek ki: fellép például a Gentleman & The Evolution, a Los De Abajo, a Desorden Publico vagy Roy Paci & Aretuska.

Az utcazene fesztivál struktúrája évek óta változatlan: a délután a versenyzőké (ők ingyen muzsikálnak), az este a már befutott külföldi utcazenekaroké, valamint a hazai és nemzetközi sztároké (akik persze gázsiért lépnek fel). A versengő utcazenészeket idén 220 pályázó közül választották ki. Muraközy Péter, a fesztivál igazgatója szerint az elmúlt évek színvonalát látva ma már csak minőségi produkciók jelentkeznek a rendezvényre.

– Mi több, most már ott tartunk, hogy egy nemzetközi zsűrit kértünk fel: a világ legismertebb utcazene fesztiváljainak a vezetői válogatták ki a jelentkezők közül a fellépőket, egyúttal felajánlották, hogy a veszprémi győztesek meghívást kapnak a hasonló jellegű külföldi programokra – mondja Muraközy Péter.

Az utcazene fesztiválon gyakorlatilag mindenféle műfaj – blues, francia sanzon, bossa nova, reggae, ska, country – előfordul. Néhányan olyan hangzatos műfajokkal operálnak, mint például a „barkácspop”, a „táncra csábító rockzene”, a „popos világmegváltó dalok”, vagy éppen az „alternatív folk.” Az idén először a versenybe benevezett bandák közül az egyiket nem a szakmai zsűri, hanem a rajongók választották ki: a főszponzor pénzintézet Facebook-oldalán heteken át lehetett szavazni azokra a „vigaszágas” jelöltekre, akik közül végül a legtöbb voksot begyűjtő csapat csatlakozhatott a mezőnyhöz. A versenyzők naponta egyórás bemutatkozási lehetőséget kapnak, forgószínpadszerűen váltják egymást a belvárosban felállított dobogókon.

A külföldi fesztiválmeghívón túl a győztesek pénzjutalmat is kapnak. Félmillió forint jár annak az előadónak, akire a nézők SMS-ben a legtöbb szavazatot adják le, de 500 ezer forinttal gazdagodhat a szakmai zsűri által legjobbnak tartott utcazenész is. Az is előfordulhat – mint ahogy erre korábban már volt példa –, hogy a július 16-ai díjátadón a közönség és a szakma ugyanannak az előadónak a kalapjába csúsztatja majd a jutalmat.

Felejthetetlen utazás

„A veszprémi utcazene fesztiválon olyan dolgokat fedeztünk fel, amik a Wikipédiában nem szerepelnek: utcákat, embereket és érzelmeket. Nem tudtuk, hogy ilyen sok zenész fog játszani, ennyi utcasarkon, hogy ekkora túláradó vidámság lesz, sem ennyi nyitott ember, ennyire kedvesek, és hogy ennyire vágynak a szórakozásra. Senki nem figyelmeztetett

bennünket, hogy Los Aslandticos-rajongók fognak végigkísérni minket négy napon át és a négy egymást követő fellépésen, akik a lemezünkkel tanulnak spanyolul, hogy új barátokat szerzünk, és hogy egy felejthetetlen utazás lesz. Mindazoknak, akik olvassák ezt, szeretném elmondani, hogy az utcazene fesztiválon az ember magába szippanthatja a zene keletkezését, és érezni, hogy az utcákra visszaszáll ez a légzés.” (Részlet az egyik tavalyi fellépő, a spanyol Los Aslandticos üzenetéből)

Már a tizenegyedik lesz a sorban az idei fesztivál
Már a tizenegyedik lesz a sorban az idei fesztivál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.