Vagy amit akartok

Koreográfus rendezi a Troilus és Cressidát, Koreából importálnak Szentivánéji-előadást és 2011 Magyarországára telepítik Coriolanus Rómáját. Mindehhez legendás produkciók filmje pereg, díjnyertes bor csorog, és középkori kondéros rotyog. Július 7-én nyit a gyulai VII. Shakespeare Fesztivál.

A nyitány a Troilus és Cressida, a táncos-koreográfus Horváth Csaba rendezése. Ő évek óta kísérletezik már azzal, hogy színdarabokat és színészeket boronáljon össze táncnyelvvel és táncosokkal. A július 7-i bemutató féltékeny Troilusát Krisztik Csaba, az őt udvarolni segítő Pandarust László Zsolt, a görögök táborába száműzött Cressidát pedig Tompos Kátya játssza.

A fesztivál „nagyágyúja” a litván Oskaras Korsunovas műhelye, a Vilniusi Városi Színház világpremierje lesz: A vihar című Shakespeare-mű nyomán készült Miranda. A koreai Yohangza Társulat Szentivánéji álom-előadásával szerepel július 14-én. A grúz Robert Sturua pedig a tbiliszi Rusztaveli Nemzeti Színház csapatával és a Vízkereszt vagy amit akartok című klasszikussal érkezik Gyulára.

Meghívták ezenkívül Bocsárdi László sepsiszentgyörgyi rendezését, A velencei kalmárt, a budapesti Örkény Színház János királyát: egy Shakespeare-királydráma gunyoros dürrenmatti átiratát, amelyben mai hatalmi játszmákra ismerünk. Eljön a HOPPart Társulat az V. században játszódó tragédiával, a Coriolanusszal. Egy „picit” hozzáigazították a mához: a nyomokban Shakespeare-szövegeket is tartalmazó Korijolánuszelőadásba szervesen illeszkednek a Kleist- és a Brecht-idézetek, és valósággal belesimulnak az Amanda Lear- meg a Bródy Jánosdalbetétek.

A korhűség jegyében találták ki a szervezők: a naponta déltől éjfélig nyitva tartó Shakespeare konyháját, a Lóvátett lovagok utcaszínházi bemutatóját, a Szent Iván-éji borfesztivált, s megidéznek huszon-harminc éves színházi Shakespeare-eket is filmen.

Top 5

1. CALIGULA HELYTARTÓJA

a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázison július 7–10. között esténként 9-kor.

2. A MCDONAGH-GYAKORLATOKAT

Gothár Péter osztálya játssza a szentendrei Városháza udvarán július 9-én fél 9-kor.

3. BEST OF L'ART POUR L'ART

a hegymagasi Szent György Pincében, július 8-án.

4. SÖRGYÁRI CAPRICCIO

minden este megy a Kőszegi Várszínházban július 8–17. között.

5. AZ ESŐEMBER

július 9-én a Belvárosi Színházban, este 7-kor.

Jelenet a velencei kalmár előadásából
Jelenet a velencei kalmár előadásából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.