Séta közben tanít

Mit jelent egy kert szerkezete, felépítése, ha úgy tetszik: a lelke?

„A kert évezredek óta az elveszett paradicsom illúzióját adja az ember számára” – írja az előszóban a szerkesztő, Szikra Éva. Keleteurópai ember a történelem és egyéb nyavalyák miatt igencsak érzékeny az illúziókra, a 150 kertet bemutató kötetnek sikere lesz. Egyrészt tájékoztat – az ajándékba kapott térképen kikereshetjük a megkedvelt célpontot –, beavat és figyelmeztet is nemzeti örökségünk eme, igencsak kényes, könnyen romlandó mivoltára.

Könnyen áttekinthető és kezelhető, rajzokkal és képekkel bőven ellátott kalauzt tart hát kezében az olvasó. A tájékozódást piktogramok segítik, nemcsak az adott kert különlegességeit, méreteit jelzik, de azt is, hogy látogatható vagy sem. Nem lehetett könnyű dolguk a szerkesztőknek, lassan ezer történeti kertet számolhatunk össze, közülük kellett a legjelentősebbeket kiszemelgetni, miközben az adott terjedelemre figyeltek.

A válogatás így is teljes: a műfaj minden korszakát, tájegységét felvillantja a kis kolostorkertektől a kastélykerteken át a városi közparkokig. Kár: a határon túli célpontok kimaradtak, ezt egy bővített kiadásban majd pótolni kell.

A Kertörökségünk nagy érdeme ezek mellett, hogy rávezet, mit is kell néznünk egy kertben, ha a lényeget látni akarjuk. Hogy mit jelent egy kert szerkezete, felépítése, ha úgy tetszik: a lelke. Mitől több néhány színes virágnál és bokornál. Ezt segítik elő az archív térképek, katonai és kataszteri térképlapok, korabeli ábrázolások felvonultatása, valamint a kertművészet koronkénti bemutatása. És ami könyvnél ritka: alig engedi, hogy a fotelban kényelmesen olvassuk. Igazán egyegy kertben, lugasban lapozgatva adja ki az erejét. Séta közben tanít, ahogy azt annak idején a görögök is elképzelték. Egy egészen másfajta illúzió teljében.

Infó

KERTÖRÖKSÉGÜNK Történeti kertek Magyarországon Civertan, 191 oldal.

Top 5

1. SZABÓ MAGDA: LIBER MORTIS

Európa. Naplók (1982-1990)

2. ÖRKÉNY ISTVÁN: NOVELLÁK

Palatinus. Ezek nem egypercesek.

3. SPIRÓ GYÖRGY: KÉMJELENTÉS

Magvető. A megértés novellái.

4. KŐSZEG FERENC: MÚLTUNK VÉGE

Kalligram. Novellaszerűségek.

5. BENEDEK ISTVÁN GÁBOR: BERGENI KERINGŐ

Vince. A hosszú út novellái.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.