Pestis miatt lezárva

Rejtő-krimi? Mégpedig a javából! A Vesztegzár a Grand Hotelben speciális eset a péhowardi életműben. Felügyelő, magándetektív, gyilkosság: ilyesmi nemszokott előfordulni nála. Még jó, hogy a humor maradt.

A GrandHotel vendégei vesztegzár alá kerülnek, és nem hagyhatják el a szállót. Az ok: bubópestis! Azután van még egy-két elvarratlan szál: gyilkosság, zsarolás és halálos szerelmi háromszög. De ha Péhoward a szerző, sok derűs momentum és a romantika is helyet kap. Ami azt illeti, éppen ezek a tényezők késztethetik gondolkodásra az olvasót: csak nem egy igazi krimivel van dolga?

Egymás után érkeznek a beismerő vallomások – mintha az összes szereplő zárkába akarna vonulni –, majd a főhős anyaszült meztelenül, egy gázmaszk segítségével menekül meg a csávából. Ez a gázmaszkos eset csak egy az abszurd helyzetek közül. A rendőrség pedig tehetetlen, magánnyomozó – aki nem mellesleg lángelme, és a főhőssel áll kapcsolatban – segítségére szorul. S van egy az egész cselekmény során rejtegetett tárgy, amely leleplezné a bűntényt.

A rejtői első mondat: „Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.” A főhős, aki lámpaernyővel a fején köszönti a szoba lakóját, Van der Gullen Félix: űzött vad, misszionárius, boy, orvos és mágus. Rejtő-féle kedves idegen, amolyan ezermester világfi, emberes mennyiségű talpraesettséggel, merészséggel. Továbbá humoros és álmodozó romantikus. Rejtélyes szálon kapcsolódik hozzá a Grand Hotelben tartózkodó főfelügyelő, a mindig logikus Elder.

Az 1939-ben megjelent könyv sikeres volt. Olyannyira, hogy újranyomások sorát élte meg az évek folyamán, egyéb történetekkel közösen is kiadták többször is.

Palásthy György 1963-ban forgatott belőle filmet Meztelen diplomata címen. Igaz, csupán körvonalaiban adta vissza a cselekményt: a gyilkosság maga szinte csak a film végén történik meg, a sztori középpontjában egy olajlelőhelyekért folytatott diplomáciaimegbeszélés áll. Meg Márkus László, Garas Dezső, Szendrő József, Rajz János, Alfonzó és Krencsey Marianne mint Maud!

És: „A hallban csodálkozva, aránylag higgadtan fogadják az eseményeket, de amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy »mindenki őrizze meg nyugalmát, nincs semmi baj!« – nyomban kitör a pánik.” A vásznon újra és újra megtörténik.

Csak ne volnánk vele most is így való életünkben!

FOLYTATÓDIK A SOROZAT

Október közepén jelent meg Rejtő-sorozatunk első kötete, A tizennégy karátos autó. A 290 forintos könyvet 32 ezren vásároltákmeg az újságárusoknál. Azótamindenmásodik héten érkezik a következő, és eddigmindegyikért 11-16 ezer olvasó adott 850 forintot. Azaz máig többmint 240 ezer példány talált gazdára.

Az eddig megjelent kötetek: A tizennégy karátos autó; Vanek úr Párizsban; Az elátkozott part; A három testőr Afrikában; A Néma Revolverek Városa; A Nevada szelleme; Pokol a hegyek között; Bradley Tamás visszaüt; A láthatatlan légió; Az előretolt helyőrség; Csontbrigád; Texas Bill, a fenegyerek; Az ellopott futár; Tigrisvér; A szőke ciklon; Az elveszett cirkáló; Piszkos Fred, a kapitány; Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára; A megkerült cirkáló.

A siker arra késztette a kiadót, hogy kibővítse a sorozatot, a következő időszakban várhatóan az alábbi regények jelennek meg: Vesztegzár a Grand Hotelben, A fehér folt, A pokol zsoldosa, Egy bolond száz bajt csinál, Menni vagy meghalni, A boszorkánymester.

Szendrő József, Márkus László és Garas Dezső a Meztelen diplomata című filmben
Szendrő József,Márkus László és Garas Dezső aMeztelen diplomata című filmben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.