Mindhalálig lakat

Talán szerelmesek kulcsolták oda az első lakatot, talán egy diák, katona vagy elítélt.

A pécsi lakatfal, a Janus Pannonius utca alig két méter hosszú, több tízezer lakattal megterhelt kovácsoltvas kerítése ma már kihagyhatatlanul ott van minden útikönyvben. Egyedi látványosság, a város közösségének összetéveszthetetlen játéka és emblémája. Több városban születik hasonmása, de a pécsi az igazi. Amúgy a lakatoknak helyet adó kerítés elsőre funkciótlannak tűnik. De tudni kell, hogy a Janus Pannonius utca XVIII. században emelt házai a középkor kacskán egymáshoz kapcsolódó portáinak alapjaira épültek, így sok helyütt megtört a házsor. Ahol megtört, ottmeg lehetett bújni. Hogy ezekbe a takarásokba a kocsmázók ne állhassanak be megkönnyebbülni, a házak gazdái átlós kerítéssel próbálták távol tartani a faltól a dagadó hólyagú férfinépet. Ezért hát ez a rövidke, látszólag semmit sem óvó kerítés.

A kerítés okát már tudjuk, az első lakatok odakattintásának miértjéről és időpontjáról viszont nincs hiteles adat. Legendák vannak és találgatások. Talán szerelmesek kulcsolták oda az első lakatot, talán egy Pécsett tanuló diák, vagy itt szolgáló sorkatona, esetleg egy elítélt, aki az ide öt percre lévő börtönből szabadult. Mindez a hetvenes években történt. Sokáig egyedül lifegett ott az első „Tuto”, aztán a nyolcvanas évek elején feltűnt a rácson még egy, majd még egy. S egyszer csak lendületet vett a lakatolás, és a kilencvenes évek elején – főképp a szerelmeseknek és a Pécshez kötődő fiataloknak köszönhetően – megtelt a kerítés. Akkor ötven méterrel odébb egy másik, négy méter hosszú kerítést kezdtek meglakatolni. Tavaly új ház épült, és triplájára hosszabbították a kerítést. Ez az új szakasz is telik. Száz lépéssel arrébb, egy borozó falára a közelmúltban öt méter hosszú acélrácsot szereltek. A lakatoknak.Már azon is van vagy ötszáz.

Mellesleg van olyan tüke – vagyis született pécsi –, aki akkor tesz lakatot, ha gyermeke születik. Jelzi, hogy szeretné, ha utódja is Pécsett maradna.

Újabban kapnak lakatot az eltávozók is. A pécsi köztemető szórókútjának két oldalán áll egyegy, a virágok rögzítésére szolgáló rács, s már ezekre is rákattintottak több tucat lakatot. A temető vezetői nem bánják. Aztmondják, ettől még inkább pécsi a sírkert.

Top 5

1. SANTANA-KONCERT

a Papp László Budapest Sportarénában július 5-én este 8-kor.

2. SINGSINGSING-II.

musicalshow a veszprémi Petőfi Színházban július 8-án este 8-kor.

3. HARCSA VERONIKA QUARTET

a budapesti Kobuci kertben július 6-án este 8-kor.

4. SERGIO MENDEZ

a budapesti RaM Colosseumban július 7-én este fél 9-kor.

5. KALÁKA-FESZTIVÁL

a diósgyőri várban július 7–10. között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.