Lámpagyújtogató

Lili szegény lesz és anarchista, Dóra gazdag és kéjsóvár.

Bár a fiatal Thomas Edisont egy alkalommal a dühös kalauz a mozgó vonatról hajította le, miután a hálókocsiban a különféle kemikáliákkal való kísérletezés során majdnem felrobbantotta a michigani zónázót, végül a fonográf és a mozgókép mellett az emberiség által olyannyira áhított mesterséges világosságot is feltalálta. Ebbe a lázas, villanyfénybe és kísérletező elmékbe zárt világba utazhat a néző Enyedi Ildikó 1989-ben cannes-i Arany Kamera-díjjal jutalmazott filmjének segítségével.

Az én XX. századom a Magyar Nemzeti Filmarchívum klasszikusokból álló DVD-sorozatának legújabb darabja.
A film Edison találmányának bemutatójával indul, katonazenekar vonul, a sisakokon kakastoll helyett ragyogó villanykörtékkel.

A fény-árnyék játékokkal kísért mese egy szétszakított ikerpárról szól, Lili szegény lesz és anarchista, Dóra gazdag és kéjsóvár, végül egy titokzatos férfi jóvoltából újra találkoznak. A történet lenyűgöző képi világa fekete-fehérre színezett allegóriák füzéréből áll, melyeknek középpontjában az emberiség legnagyobb rejtélye, nő és férfi viszonya áll, a múlt század útkereső éveibe ágyazva. A többek között Hamburg csatornáin és Kuba tengerpartján játszódó jelenetek finom iróniával mutatják be Pavlov kísérleteit, Otto Weininger nőgyűlölő feminizmusát, az önmaga tükörképével bátortalanul ismerkedő század meghatározó szellemi élményeit.

A lányokat alakító Dorota Segda és a Tarkovszkij-filmekből ismert, férfi főszerepet játszó Oleg Jankovszkij között érezhető érzéki feszültség apró gesztusait, finom bajuszrántásokat, bájos női fintorokat álomszerű jelenetek tarkítják, az egyikben elsötétített színpadon balerina táncol, a testére felfűzött fényes körték halkan koccannak össze a mozdulatok közben. Talán ez maga az élet: sötét és világos, álom és valóság, férfi és nő váltóáramának vibrálása.

Infó

AZ ÉN XX. SZÁZADOM. Magyar film, rendezte: Enyedi Ildikó DVD, Magyar Nemzeti Filmarchívum

1 Film - A turné

Balkáni komédia.

2. Film - Micimackó

Klasszikus méz.

3. DVD - Fekete hattyú

Ideges madarak.

4. DVD - Boszorkányvadászat

Nicolas Cage és a banyák.

5. DVD - Honnan tudod?

Hollywoodi történet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.