Kimaradt 15 év

„Ma már elképzelni is nehéz, hogy egykor a köztelevízió műsoridejének tizennyolc százaléka a gyerekeké, a fiataloké volt” – sóhajt É. Szabó Márta, aki a rendszerváltás után az MTV gyermek- és ifjúsági stúdióját vezette, s már sorolja is a hazai gyártású műsorokat: a Kölyökidő, a Most, a Mizújs?, a Miért pont Mozart? Geszti Péterrel, a Miért pont Bartók? Eckhardt Gáborral, a Meselánc Békés Pállal, az Énekelt versek Sebő Ferenccel, Halász Judittal és a Kalákával, a Zenelánc, a Múltkor, az ötvenperces Cimbora; a sor végtelennek tetszik.

Némi keserűséggel jegyzi meg, hogy a Cimbora ma hozzávetőleg 350 ezer forintból készül, ami a valamikori műsor díszletköltségének tizede lehet...

A tévés csöppet sem visszafogott, amikor az aktuális helyzetről érdeklődöm: „Az elmúlt tizenöt év teljesen kimaradt a gyerekek életéből, ami a televízió vezetésének megbocsáthatatlan bűne. Nem megszüntetni kellett volna a Magyar Televízió gyermekosztályát, hanem megduplázni a költségvetését, hogy fölvehesse a versenyt a legnagyobb kereskedelmi csatornák minősíthetetlen kínálatával. Néha az az érzésem, hogy a hülyítés már egyetemi szinten zajlik.” Hozzáteszi: „Nem marad következmények nélkül, hogy nem készültek gyermekműsorok az utóbbi másfél évtizedben, hogy elengedtük a gyerekek kezét, s nincs választási lehetőségük. Még a rendszerváltást sem magyaráztuk el nekik, s nem tudom, hogy egyáltalán pótolható-e az eltékozolt időszak...”

Persze minden gyermekműsor azért nem szűnt meg. A Cimbora ma is látható a képernyőn, igaz, hajnalban, a Duna TV-n. Éppen ezért korántsem biztos, hogy a gyerekek többsége ma ugyanolyan magabiztossággal dúdolná el a Cseh Tamás és Horgas Béla munkáját dicsérő főcímzenét, mint a szüleik, vagy nagyszüleik. Egyébiránt a műsor eltűnése az MTV képernyőjéről érdekes módon újra népszerűvé tette É. Szabó Mártát: „Mióta a Cimbora csatornát váltott, azóta egyre többen érdeklődnek, hová lett a műsor az MTV-ből? Nem csoda, hiszen a Cimbora 1973-ban indult, volt idő megszeretni. Képet adott a kortárs irodalomról, a színház, a zene és a képzőművészet világáról. Volt időszak, amikor a szerkesztő háromezer gyerekkel levelezett. Rendszeresen jelen volt a műsorban Illyés Gyula, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Orbán Ottó és a többiek. Szomorú, hogy a mai gyerekek hasonló rendszerességgel nem találkozhatnak Varró Danival, Lackfi Jánossal, Tóth Krisztinával és a legfiatalabb írókkal. A fölöttébb népszerű Cimbora-táborokban nyaranta Vásáry Tamás, Hamar Zsolt, Kesselyák Gergely irányításával vehettek részt a gyerekek a mesterkurzusokkal egybekötött komolyzenei koncertprogramokban.”

A nyári rendezvények különlegességeinek egyike a 80-100 tagú Cimbora Zenekar volt. Az együttesbe a határokon túlról is érkeztek muzsikusok, hozták magukkal szerb, román és szlovák barátaikat. „Benedek Elek már régen megállapította, hogy ebben a térségben csak akkor lesz béke és barátság, ha ismerjük és tiszteljük egymás kultúráját. A legszebb Cimbora-élményeim egyike, hogy egy román kislány odajött hozzám az egyik a tábor végén, s azt mondta: Márta néni, mondhatnak ezután nekem otthon akármit, én szeretem a magyarokat” – meséli a szakember. Egy jellemző történetet is elmond: „Tamás fiam (Érdi Tamás zongoraművész – a szerk.) koncertjén a Parlamentben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes odalépett hozzám, s a Cimbora, valamint a nyári táborok után érdeklődött. Ő is ott ült ugyanis nyaranta a gyerekek között Almádiban. Jólesett, hogy találkoztam végre egy olyan politikussal, aki hiányolja az értéket a képernyőről.”

A szép emlékek ellenére fölöttébb kevés esély mutatkozik arra, hogy hasonló műsorok készüljenek a közszolgálati televízióban. Amikor a jövőről, és a lehetőségekről kérdezem É. Szabó Mártát, széttárja a karját: „Én mindig optimista maradok, de a válaszra nem vagyok illetékes, nyugdíjas televíziósként és nagymamaként egyaránt várom a csodát, hogy Marci és Zoli baba végre ne legyen eltiltva a tévézéstől...”

A Cimborát legalább nézhetik: az MTV arról értesítette tegnap a tévést, hogy szeptemberben ismét műsorára tűzi a Cimborát. Igaz, a pénzhiány miatt – egyelőre – az ismétléseket...

Korán kezdik, de nem mindegy mivel
Korán kezdik, de nem mindegy mivel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.