Vannak, akik forgathatnak

Felfüggesztette tevékenységét a Magyar Filmunió – jelentette be tegnap Vezér Éva igazgató, aki tíz év után egyúttal távozik is a cég éléről. Vezér Éva – aki 2011-es cannes-i fesztiválon még zsűritagként képviselte hazánkat – szerződése a felszámolás alatt álló Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kizárólagos tulajdonában lévő, a magyar filmek külföldi promócióját végző Magyar Filmunió Kft. élén idén május 31-én lejárt. A szakember leveléből kiderül: az MMKA kuratóriuma meghosszabbította volna a szerződését, azonban mérlegelve a körülményeket, ezt nem állt módjában elfogadni. Így ügyvivőként legkésőbb július végéig átadja a folyamatban lévő ügyeket.

A Magyar Filmuniót érzékenyen érintették az MMKA-t tavaly májusban ért totális zárolás: költségvetése lényegében megszűnt, az alkalmazottak fizetését drasztikusan csökkentették. A finanszírozás teljes hiánya következtében a cég a hónap végével felfüggeszti a tevékenységét, melyet várhatóan az újonnan alakult, Andy Vajna kormánybiztos által megálmodott Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vesz majd át. Ezt a vagyonkezelő a hónap elején bejegyezte. A részletek jelenleg még nem ismertek, de szakmai körökben az a hír járja, hogy Bereczki Csaba, az MMKA jelenlegi nemzetközi igazgatója fogja majd össze a nemzetközi promóciót, és a Magyar Filmunió munkatársainak egy része az új szervezetben folytathatja majd a munkát. A múlt héten pedig kormánydöntés született arról, hogy jogutód nélkül megszűnik az MMKA, feladatai pedig megoszlanak majd az erőforrás minisztérium és a filmalap között. Az utóbbihoz kerülne például a filmvagyon értékesítésének joga, de azt rebesgetik, hogy erre Szőcs Géza kulturális államtitkár is igényt tartana.

Nem mellékesen a filmalap szervezésével párhuzamosan Szőcs Géza több magyar film finanszírozásába belekezdett – ha úgy tetszik, egy év szünet után újra jut állami pénz magyar filmre. Legelőször Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs műve kapott 19,5 millió forintot. (Később az is eldőlt, hogy az MMKA helyett a NEFMI fogja kifizetni visszamenőleg a mozgókép mestere díjakat – erre már át is csoportosítottak 147 millió forintot.) Jankovics művének támogatási szerződése már megszületett, szemben azzal a címzett 140 millió forinttal, mely a sajtó szerint Szabó István Az ajtó című művének jár. A NEFMI elismerte, hogy támogatják Szabót, sőt további produkciók is részesülnek majd az államtitkári keretből, de azt nem árulták el, hogy kikről van szó. Szőcs Géza azonban Kolozsváron elmondta: Szász János A nagy füzet című produkciója is kap pénzt, méghozzá jelentős nagyságrendben. Szakmai körökben a „láthatatlan pénzek” tekintetében pedig Kenyeres Bálint Hier (Tegnap), Hajdu Szabolcs Mirage és Fliegauf Benedek Szállnak a varjak című produkcióját említik. Az Origo szerint pedig még Bodzsár Márk Isteni műszak című filmtervére is jut a minisztériumi keretből. A listát az teszi igazán izgalmassá, hogy ezek után nem egyértelmű, melyik lesz az a három film, amelyet még idén tető alá hoz a szerveződő filmalap.

Az, hogy a magyar filmfinanszírozási modell mikor lesz végre ismét átlátható, mikor és hogyan konszolidálják az MMKA-t, még szintén nem egyértelmű. Ami most biztos, hogy a filmalap, a Nemzeti Média és Hírközlés Hatóság (NMHH) és a NEFMI között létrejövő keretmegállapodás aláírásáig senki sem akar beszélni erről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.