Szenzációs riportok hamis jogosítvánnyal

Hol van, mit csinál vajon a törvénytelen bevándorlók mintegy 11 milliós ra becsült tábora az Egyesült Államokban?

A sztereotípiák szerint füvet nyírnak vagy a gyorséttermekben végeznek kisegítő munkát (amíg, mint mostanában, le nem sújt a törvény szigora.) Ezt a képet jelentősen árnyalja a The Washington Post Pulitzer-díjas volt riporterének önleleplezése. A 30 éves Jose Antonio Vargas a The New York Times magazinjának hasábjain fedi fel: legális papírokkal nem rendelkező bevándorló.

A Fülöp-szigeteken született újságíró tizenkét évesen került az Egyesült Államokban élő nagyszüleihez. Négy évvel később derült fény a családi titokra. – Ez hamisítvány. Vissza ne jöjjön ezzel ide még egyszer! – mondta Vargasnak a hivatalnok, akinél a jogosítványát akarta elintézni, és ezért átadta neki (mint hitte) az állandó tartózkodást biztosító zöldkártyáját. Kérdésére nagyapja elismerte, hogy pénzért vette a hamis papírt és más hasonló dokumentumokat. A riporternek készülő Vargas a The Seattle Timesnál éppen azért nem tudott gyakornokként elhelyezkedni, mert nem voltak rendben a papírjai. A fővárosi Postnál azonban igen – főállásban. Ott jogosítványt kértek, és ismeretségei révén szerzett ilyet Oregon államból, ahol lazább a szabályozás. Vargas rettegett tőle, hogy kiderül a turpisság a rangos lapnál (mint írja, előfordult, hogy a vécékagylón ülve sírt a szerkesztőségi mosdóban), de mentorával, Peter Perllel, a Post jelenlegi képzési igazgatójával megosztotta a titkot. (Szerdán a The Washington Post elhatárolta magát Vargastól és Perltől is.) A szerkesztőségben kerülte, hogy bevándorlási témákkal foglakozzon; 2007-ben a virginiai műszaki egyetemen végrehajtott lőfegyveres vérengzésről (csapatmunkában) készített riportjáért kapott Pulitzer-díjat. Megesett, hogy egy állami díszvacsorán képviselte lapját, és szintén hamis társadalombiztosítási számát adta meg a biztonságiaknak. Két évvel később a The Huffington Posthoz távozott. De a „HuffPo”-nál nem volt sokáig maradása, és egyre fenyegetőbben közeledett oregoni jogosítványának lejárati ideje.

Ez a probléma mára megoldódott: Jose Antonio Vargas mára jogosítványhoz jutott Washington államban; ezzel újabb öt évig rejtőzködhetne. De nem akar. Noha vallomása miatt a törvény szigorával kell majd szembenéznie, inkább kampányt indított, hogy ráirányítsa a figyelmet egész Amerika egyik fő megoldatlan problémájára: a törvénytelen bevándorláséra, amelynek rendezésével az Obama-adminisztráció máig adós.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.