Soha, senkinek

A Mórának az a célja, hogy a tabutémákról ne csak virágnyelven essen szó.

Az utóbbi években kezdenek rájönni a hazai könyvkiadók és színházak, hogy a gyerekeink általános iskolásból nem válnak rögtön felnőtté. A kettő közt ott feszül a zűrös kamaszkor.

A hazai ifjúsági színházat megteremtő „mozgalom” élharcosa a budapesti Kolibri Színház: Novák Jánosék kezdtek el kamaszproblémákat feszegető darabokat játszani. Mára jó néhány könyvkiadó is ráeszmélt, hogy ez az életkori sáv – valahol a két Lotti és az Alexandriai négyes között – lefedetlen. Ami színházban a Kolibri, az olvasnivaló terén a Móra. Egyrészt 6-7 éve indult Móra X nevű sorozatával, amelynek témái igazán „cikik”. Találkozunk bennük piás szülőkkel, hirtelen családfővé váló tinédzserekkel, gyereklány-anyákkal és bőrszínük miatt szorongó gimnazistákkal. A kiadó hasonló tematikával, új névvel (Tabu) nemrég indította új szériáját, amelynek már első kötete is meghökkentő: a Soha senkinek című regény főhőséből, Malvinából kamaszkorában tör fel a kisgyerekkori trauma, a pedofil nagypapa emléke. A Mórának az a célja, hogy ezekről a bizonyos „X” vagy tabutémákról ne csak virágnyelven essen most már szó.

Persze ne legyen a felnőtté válás időszaka komplett letargia, ezt egyetlen kiadó sem akarja. Szórakozhat és fejben nyomozhat például az a tizenéves, aki a nagy sikerű Ágrólszakadt Tóbiás-történetek szerzőjének, a díjnyertes Timothée de Fombelle-nek legújabb regényébe lapoz. A II. világháború idején játszódó sztori főhőse, a papjelölt Vango kalandjai ugyanis a párizsi Notre-Dame-tól a szicíliai szigeteken és a skót felföldön át vezetnek, és csak bonyolítja őket a szerelem meg a történelem… Akinek pedig a szünidőre még ennyi egyezés is túl sok az iskolai tananyaggal, az ruccanjon át az Unika fantasy világába. Az Élet lángja alcímű regény vérfagyasztó krimi, barátságról, szerelemről és hűségről gondolkodó kamaszhősökkel!

Infó

A Móra X című sorozatban megjelent többek között a Filmszakadás, a Mocsok csillag, a Gólyaregény, A Szűz jegyében?!, az Engem szeress! és a Kit érdekel a szerelem?! című kötet.

Top 5

1. TERMÉSZETJÁRÓ GYEREKEK ÉS DIÁKOK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJÁT

rendezik július 3-án a sárospataki Tengerszem Campingben.

2. MESE A TUBATIGRISRŐL ÉS A TROMBITAPARIPÁKRÓL

koncert a győri Óriások Színpadán július 2-án este 8-tól.

3. A KALÁKA EGYÜTTES

tart családi napot július 2-án fél 11-től az óbudai Zichy-kastélyban.

4. CSICSERI TÖRTÉNET

a Zirano BáBsZínháZ előadása július 3-án 3-kor lesz a Klebelsberg Kultúrkúriában.

5. MACI LACI KALANDJAI A MOZIVÁSZNON

július 3-án többek között Szegeden és Egerben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.