Angyalszárnyú fogalmazó

Az m2-n a német expresszionizmus mesterének tartott Fritz Lang 1935-ös alkotását vetítik.

„Számomra csak az őrültek léteznek. Azok, akik megőrülnek az életért, lázasan beszélik bele a világba igazságaikat, megmentenivaló bolondok, mindenséget felfalni akaró sóvárgók, akikből soha nem ásít az unott középszerűség, csak égnek, égnek, égnek, mint a fekete égen ragyogó pókokként szétszaladó tűzijáték fényei, és amikor kéken ellobbannak a semmibe, a földről fölfelé bámulók torka egy pillanatra kiszárad.”– írja Jack Kerouac Úton című regényében.

A csavargók, nyugtalan kívülállók figuráinak egész gyűjteménye található Molnár Ferenc Liliomjában,melynek 1909-es bemutatása óta számos feldolgozása,  átirata, fordítása/ferdítése jelent meg. 1939-ben Orson Welles rendezett belőle egyórás rádiójátékot, egy évvel később Ingrid Bergman főszereplésével játszották egy New York-i színházban. Az igazi világsikert azonban az 1945-ben, a Broadwayn bemutatott Carousel (Körhinta) című musical hozta meg a darabnak, főcímdala, a You’ll Never Walk Alone azóta is amerikai klasszikusnak számít. Az m2-n ezúttal a német expresszionizmus, a fekete-fehérben dohányzó titokzatos kalapos férfiak és az álmos tekintetű femme fatale-ok mesterének tartott Fritz Lang 1935-ös alkotását vetítik.


Liliom, a körhintás egyik este a kelleténél kicsit jobban öszszebarátkozik Julival, a fiatal  cselédlánnyal, a féltékeny főnökasszonnyal folytatott szenvedélyes vita után pedig dühében felmond. Munkát ezután nem talál, az estéit kártyapaklik, olcsó, büdös likőrök és prostituáltak között tölti a külvárosokban, elmenekülve az őt még így is tenyerén hordozó Juli szerelme elől. Egy tragédiába fulladó rablási kísérlet után Li liom a mennybéli rendőrség angyalszárnyú fogalmazója elé kerül, aki ugyanúgy nem értimeg, ahogy a Földön sem értették sosem.
Liliomnak rá kell jönnie, hogy az égben sincs igazság. Talán tényleg nincs. Mindannyian Zádovszky Liliom vagyunk.

Infó

LILIOM francia film, 1935, Rendező: Fritz Lang, m2, június 29. 0.45

TOP 5

1. FILM - LARRY CROWE

Tom Hanks és Julia Roberts csókolózik.

2. FILM - TILVA ROS

Drámai román életek.

3. FILM - TRANSFORMERS 3

Beszélő robotok.

4. DVD- PRECIOUS - A BOLDOGSÁG ÁRA

Harlemi éjszakák.

5. DVD - FRANCIA SZÉPSÉG

Párizsi iskolamese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.