A Gellért szüzei

A budapesti Gellért termálfürdő szecessziós épülete nemcsak külsejével, hanem történelmével, korát mindig felülmúló fejlettségével is ámulatba ejti a látogatókat.

Idén nyáron a Budapest Underguide és a Hungarofest szervezői ingyenes idegenvezetést tartanak hat alkalommal, legközelebb július 2-án, hogy az érdeklődők megismerhessék a Gellért Fürdő és Szálloda korabeli titkait, a nagyközönség elől alapvetően elzárt kincseit, különleges folyosóit a legnépszerűbb beltéri medencéjétől, a Zsolnay kerámiával díszített fürdőbelsőn át egészen a Karfiol-barlang elképesztő mészkőképződményéig.

A séta során néhány legenda is lelepleződik. Megtudhatjuk, hogy a „Szüzek fürdője” elnevezés nem a törökökhöz köthető, hanem egy, a Gellért barlangjában élő szerzeteshez, akihez fiatal lányok jártak szexuális- ésmorális tanácsokért.

Valamintmegismerhetünk hőstörténeteket a harmincas évekből, például egymagas rangú, színes bőrű vendégről, aki az angol lordokkal együtt akart a medencében megmártózni, akik ekkor rasszizmusukat nem leplezve a fürdő vezetősége elé vonultak, hogy panaszt tegyenek ellene. Ám az igazgatóság azt a liberális döntést hozta, hogy bőrszínre való tekintet nélkül a gyógyvizet mindenki kedvére élvezheti. A kilencvenes években e férfi özvegye főváro sunkba látogatott, és kifejezte háláját, hogy annak idején kiálltak férje mellett. A fürdő csak egyszer zárt be 1917-ben egy óriási csőtörésmiatt, 1927-ben hullám-, 1934-ben pedig pezsgőfürdővel bővült az épület, ami kuriózumnak számított. Valamint a luxusszálloda konyháját a híres Gundel étterem biztosította egészen 1945-ig. De mindez csak ízelítő, a Gellért még több izgalmas sztorit tartogat a visszhangzó falak között.

Az épületegyüttes olyan reprezentatív szecessziós alkotás nekünk,mint a katalánoknak Antoni Gaudí, vagy a belgáknak Victor Horta legnevesebb alkotásai.

Infó

Szecessziós hullám (séta a Gellértben) július 2-án. Gyülekező 9:45­-kor a Gellért Szálló előtti szökőkútnál.

Top 5

1. PORT.Hu BALKAN PARTY

Az este a Gucha! című szerb rezesbanda­fesztiválról szóló filmmel indul 2­án a Dürer­kertben.

2. SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

júl. 1­-jével elkezdődnek a Dóm téri rendezvények. Az első két este 21 órától Az ember tragédiáját láthatják az érdeklődők.

3. HADD SZÓLJON! – KONCERT A KLUBRÁDIÓÉRT

Bródy, Cipő, Dés, Gerendás, Geszti, Kulka és mások 29­ én a Syma Rendezvénycsarnokban.

4. XII. FOTÓ ART FOTÓS FESZTIVÁL

Július első napjaiban Guinnessvilágrekordot is felállítanának: 4­5000 vaku egyszerre villan a Dobó téren Egerben.

5. BALATON-ÁTÚSZÁS

(jó idő esetén) Révfülöpről Balatonboglárra reggel nyolctól délután kettőig ötezerkétszáz méter július 2­án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.