Krónikus államférfihiányban szenvedünk

Sokszor mondták férfiak, hogy túl okos? – kérdeztük a Nol-Presszóban Heller Ágnest, akivel arról is beszélgettünk, tud-e felejteni,és mi a legjobb az Orbán-kormány első évében. ez látható a videóban. Aki többre kíváncsi, elolvashatja, mi maradt ki.

Nol-Presszó: Hisz a csodákban?

Heller Ágnes: Attól függ, mit nevez csodának. A váratlanban, a meglepetésben, a véletlenben hiszek. Nevezze csodának!

Nol-Presszó: A véletlent ezek szerint nem tartja véletlennek.

Heller Ágnes: Dehogynem. Amiről lehetséges volt, hogy nem történik meg, vagy nem volt valószínű, hogy megtörténik. Találkozás egy emberrel, vagy hogy kibe leszünk szerelmesek... Tudja,mennyi ember él a földön? Hogy pont abba az egybe és pont akkor. Nem az a kérdés, hogy esetlegesség van-e az életben, hanem, hogy mit kezd vele az ember. Még a balszerencsét is át lehet alakítani – szerencsévé. Megteszi az ember vagy nem.

Nol-Presszó: Többször említette a szerelmet.Most is aktív, fontos gondolat az életében?

Heller Ágnes: Nem, azt hiszem, túl vagyok a szerelmes korszakomon, de hosszú ideig igen, az volt.

Nol-Presszó: Mi az, amit a sztereotip nagymamaszerepből vállal?

Heller Ágnes: Nincsen ilyen szerepem. A sztereotip anyát sem vállaltam. Dédmama leszek pár héten belül. A sztereotip dédmamaszerepek még nincsenek kiosztva.

Nol-Presszó: Büntetné gyilkolásért Toldit, János vitézt, Jancsit és Juliskát? Heller Ágnes:Nem tudok bíró lenni, ha nincsen ügyészem és védőügyvédem. Amikor középiskolában tanítottam, szerveztem bíróságot irodalmi hősök köré. Ott arról vitatkoztak a résztvevők, büntetendő-e a cselekmény vagy sem.

Nol-Presszó: Sánta Kutya-díjat kapott: mivel vezette félre az országot?

Heller Ágnes: Nem tudom, nem vagyok ugyanis abban a helyzetben, hogy az országot vagy bárkit félre vezessek. Legfeljebb a barátaimat vagy a tanítványaimat, de azt sosem teszem.

Nol-Presszó: Álmodik még a holokauszttal?

Heller Ágnes: Érdekes módon már egyáltalán nem. De vannak olyan traumatikus hatásai, amiket le kell küzdenie az embernek. Például sokáig nem mertem végigmenni a Margit hídon, mert vonzott a víz, hogy beugorjam a Dunába.Hamuszáj volt, inkább behunytam a szemem vagy villamossal mentem.

Nol-Presszó: Mit gondol, mi kerül a történelemkönyvekbe a rendszerváltozás utáni húsz évből?

Heller Ágnes: Ezt nehéz megmondani, attól függ, hogy ki írja. Talán az – hogy azt a régi buta kifejezést használjam –: nem tudtunk élni, vagy rosszul éltünk a szabadsággal. Valószínűleg azért, mert krónikus államférfihiányban szenvedtünk és szenvedünk ma is. Ezt még egy okos politikus sem tudja helyettesíteni, mert ő is csak egy okos politikus. Sajnos meghalt Bibó István, ő alkalmas lett volna erre a szerepre. Nemrég Németországban láttam egy filmet Joschka Fischerről. Megmagyarázta az embereknek a megmagyarázhatatlant. Például, hogy miért támogatta a Szerbia elleni háborút, miért engedte, hogy német katonák vegyenek benne részt, amikor még a bosnyák ügyek voltak terítéken – etnikai tisztogatás, tömeggyilkosság folyt. Nagyon erős volt a beszéd, és a megszólítása gyönyörű: Kedves barátaim, kedves ellenfeleim! Így beszél egy államférfi.

INFÓ

A NOL-PRESSZÓ A NOL-TV ÁLLANDÓ ROVATA. Heller Ágnes videóját itt lehet megnézni:http://www.noltv.hu/video/3522.html

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.