Írta: az élet

Ha valami jóra rátalál a szerző, nem hagyhatja abba. Rejtő megtalálta a matrózregények figuráit. A most megjelenő Péhowardban, a Megkerült cirkálóban azután tényleg ott van mindenki, aki számít. És van még valaki...

Énrám ne járassa senki a száját, hogy nem voltam benne valamiben, amihez férfi kellett.

Ezt a Vörös Vaszics mondja abban a regényben, amelynek fordulatait sokan ismerik olyanok is, akiknek fogalmuk sincs, hogy innen valók.

Már mindjárt az is, ahogy elkezdődik:

„– Pénzt vagy életet!

– Életet! A revolveres merénylő ettől a választól úgy megijedt, hogy visszahőkölt. A számtalanszor elhangzott támadó felszólításra, amióta a világ világ, először hangzott el a fenti válasz. A rabló lövésre kész pisztolya megrezdült a kezében, és egyszerűen nem tudta, hogy mit tegyen. A megtámadott egyén két karját nyugodtan felemelte, mint akit nem érdekel, hogy mi lesz.

Ez volt lefolyását és befejezését tekintve minden idők legkülönösebb és legszomorúbb bűnügyi komédiája. Színhely: San Francisco, Oakland. Írta: az élet. Személyek: Egy ideges útonálló. Egy rezignált áldozat. (Katonaság, néptelenség.) Idő: pénz.

– Barom! – ismétli a rabló. – Pénzt vagy életet! Nem hallotta?

– Mit ordít! Azt hiszi, süket vagyok? Miután szabadott választanom, hogy a pénzemet adjam-e vagy az életemet, én az életet ajánlottam.

Az útonálló helyzete kétségbeejtő volt.

– Ha komédiázik, pórul jár! Háromig számolok!...

– Maga egy számtantanár, becsületszavamra!...Mondtam, hogy az életet megkaphatja. Én ingyenélő vagyok, hát az életre nincs rezsim. De honnan veszek másik ötven centet, ha ezt odaadom?”

Mondanom sem kell, hogy a „rezignált áldozatnak” kék szakálla van, és nevét egy álcázott hajóra is kiírták egyszer úgy, hogy „Mi újság, Wagner úr?” Ő az, akinek még sohasem volt tíz fontnál többje, ezért könyörög azért, hogy ne beszéljen senki ezer dollárról, sem százról. Huszonnégy a legtöbb, amit egyáltalán el tud képzelni. Egyfolytában részeg, állandóan föl kell segíteni a földről, ráadásul sztrovacseknek hív mindenkit, többek között Fülig Jimmyt is.

Ja, azt még nemmondtam, hogy a regényben ő is szerepel. Meg akkor már nyilván Piszkos Fred is, a kapitány, aki mindig kavarja. Vagy nem kavarja?

De van még egy igazi újdonság: Fülig Jimmynek vetélytársa-kapitánytársa akad, név szerint Kalóz Pepi. Egy igazi vagány. Aki egy nő!

Egy nő, aki fél pohár whiskyt vág be egy slusszra, és Jimmy az izmait nézi, amikor otthagyja őt a kocsmaasztalnál. Egy nő a rejtői univerzumban!

FOLYTATÓDIK A SOROZAT

Október közepén jelent meg Rejtő-sorozatunk első kötete, A tizennégy karátos autó. A 290 forintos könyvet 32 ezren vásárolták meg az újságárusoknál. Azóta minden második héten érkezik a következő, és eddig mindegyikért 11–16 ezer olvasó adott 850 forintot. Azaz máig többmint 220 ezer példány talált gazdára.

Az eddig megjelent kötetek: A tizennégy karátos autó; Vanek úr Párizsban; Az elátkozott part; A három testőr Afrikában; A Néma Revolverek Városa; A Nevada szelleme; Pokol a hegyek között; Bradley Tamás visszaüt; A láthatatlan légió; Az előretolt helyőrség; Csontbrigád; Texas Bill, a fenegyerek; Az ellopott futár; Tigrisvér; A szőke ciklon; Az elveszett cirkáló; Piszkos Fred, a kapitány; Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára.

A siker arra késztette a kiadót, hogy kibővítse a sorozatot, a következő időszakban várhatóan az alábbi regények jelennek meg: A megkerült cirkáló, Vesztegzár a Grand Hotelben, A fehér folt, A pokol zsoldosai,  Egy bolond száz bajt csinál,  Menni vagy meghalni, A boszorkánymester

A  San Franciscó-i kikötő a múlt század elején
A San Franciscó-i kikötő amúlt század elején
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.